Krempita recept: Domaća slastica s kremom i lisnatim tijestom

Ako tražiš krempita recept koji uspijeva svaki put, upravo si ga pronašao! Ovo je domaća verzija omiljene slastice s hrskavim lisnatim tijestom i bogatom kremom od jaja, mlijeka i vanilije – pripremljena baš onako kako su je nekada radile naše bake. Krempita je jedan od onih kolača koji vraćaju uspomene i uvijek oduševljavaju jednostavnošću i ... The post Krempita recept: Domaća slastica s kremom i lisnatim tijestom appeared first on Gastro kutak.

Maj 6, 2025 - 06:19
 0  8
Krempita recept: Domaća slastica s kremom i lisnatim tijestom

Ako tražiš krempita recept koji uspijeva svaki put, upravo si ga pronašao! Ovo je domaća verzija omiljene slastice s hrskavim lisnatim tijestom i bogatom kremom od jaja, mlijeka i vanilije – pripremljena baš onako kako su je nekada radile naše bake. Krempita je jedan od onih kolača koji vraćaju uspomene i uvijek oduševljavaju jednostavnošću i okusom.

Za pripremu ti ne treba puno vremena, a rezultat je nevjerojatno kremasti kolač s laganim slojevima. Gornja lisnata kora, kremasti srednji sloj i šećer u prahu na vrhu čine ovaj desert neodoljivim. Osim što izgleda primamljivo, ovaj recept je idealan za početnike jer se koristi gustin i brašno za postizanje savršene teksture – bez komplikacija.

Krempita se najčešće priprema za posebne prigode, ali uz ovaj najbolji recept za krempitu, možeš je lako napraviti i usred tjedna, kad ti se jede nešto klasično, domaće i kremasto. Odlična je i kao ljetni desert jer se servira hladna. Ako voliš klasičnu kremšnitu ili sve što je povezano s kremastim kolačima s lisnatim tijestom, ovaj recept će te osvojiti već nakon prvog zalogaja.

Krempita recept za domaću slasticu
Izvor: Iz_moje_kuhinje_ (Instagram)

Krempita recept – domaća verzija koja uspijeva svaki put:

Jednostavan recept za krempitu
Print

Recept za krempitu

Nauči kako pripremiti savršenu krempitu s hrskavim lisnatim tijestom i bogatom kremom od jaja i vanilije. Jednostavan recept koji će oduševiti sve ljubitelje tradicionalnih slastica.
Course Desert, Kolač
Kuhinja Balkanska
Vrijeme pripreme 30 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Total Time 43 minutes
Servings 12 porcija
Calories 290kcal
Author Sena
Cost 6 EUR

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 g Lisnato tijesto

Za kremu:

  • 1,5 l Mlijeko
  • 500 ml Voda
  • 250 g Gustin
  • 100 g Brašno
  • 200 g Šećer
  • 7 kom. Jaja
  • 30 g Vanilin šećer
  • 200 ml Slatko vrhnje

Priprema

  • Lisnato tijesto razvaljaj na veličinu otprilike 35×25 cm.
  • Izbockaj ga vilicom i peci na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5 minuta. Tijesto će se malo skupiti tijekom pečenja.
  • U zdjeli razmuti gustin, brašno, žumanjke, vanilin šećer i polovicu šećera (100 g) s malo mlijeka. Ostatak mlijeka i vodu zakuhaj. Kada zavrije, dodaj pripremljenu smjesu i kuhaj dok se ne zgusne.
  • Bjelanjke izmiksaj s preostalim šećerom (100 g) u čvrst snijeg. Postupno dodaj vruću kremu u snijeg, miješajući mikserom dok se sve ne sjedini.
  • Slatko vrhnje izmiksaj u šlag i umiješaj u kremu. Sve dobro izmiješaj mikserom.
  • U kalup veličine otprilike 30×20 cm stavi pečenu koru. Preko nje ravnomjerno rasporedi kremu. Drugu koru nareži na kocke i posloži po vrhu kreme.
  • Pospi kolač šećerom u prahu i ostavi da se ohladi i stegne, najbolje preko noći u frižideru.

Krempita kao dio tradicije
Iako se krempita može pronaći u gotovo svakoj slastičarni, domaća verzija ima posebnu čar. Ručno pripremljena krema, slojevito slaganje i poznati miris iz rerne bude uspomene i stvaraju osjećaj domaće topline. Ovaj kolač često je bio zvijezda obiteljskih ručkova i nedjeljnih okupljanja – i upravo zato ga s razlogom smatramo jednim od najvoljenijih deserata naših prostora.

Savjeti za savršenu teksturu
Ako želiš da ti krema bude posebno prozračna, ključno je polako dodavati vruću kremu u čvrst snijeg od bjelanjaka i koristiti mikser s nižom brzinom. Tako ćeš zadržati volumen i dobiti lagan, ali postojan sloj. Također, važno je da se kolač potpuno ohladi prije rezanja – idealno preko noći – kako bi se sve lijepo steglo i rezovi bili čisti.

FAQ – Često postavljana pitanja – Krempita recept:

Mogu li koristiti puding umjesto gustina?
Možeš, ali će okus biti nešto drugačiji i manje “klasičan”. Gustin daje finiju i neutralniju strukturu koju mnogi preferiraju u tradicionalnoj krempiti.

Zašto mi krema ispadne prerijetka?
Najčešći razlog je nedovoljno kuhanje ili premalo gustina. Krema se mora kuhati dok se jasno ne zgusne, a količine gustina i brašna moraju biti tačne.

Mogu li koristiti kore od gotovog lisnatog tijesta?
Da, gotove kore su odličan izbor i štede vrijeme. Samo ih dobro izbockaj vilicom prije pečenja da se ne napušu previše.

Još sličnih recepata

Recept za savršenu Domaću šampitu – pogledajte ovdje!

Recept za ukusnu Vanil krem štrudlu – pogledajte ovdje!

Recept i detaljna priprema – Iz_moje_kuhinje_ (Instagram):

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow