Traži recept: Sočna piletina iz rerne s povrćem i bijelim lukom

Aug 4, 2025 - 11:23
 0  8
X
Traži recept: Sočna piletina iz rerne s povrćem i bijelim lukom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g pilećih bataka i karabataka (može i bijelo meso)

  • 4 krompira, narezana na kriške

  • 2 šargarepe, narezane na kolutiće

  • 1 crvena paprika, narezana na trake

  • 1 glavica crvenog luka, narezana na rebarca

  • 6 čehni bijelog luka (neoljuštene)

  • Maslinovo ulje

  • So i biber po ukusu

  • 1 kašičica suhog origana

  • 1 kašičica dimljene paprike

  • Sok od pola limuna

  • Svježi peršun za posipanje (po želji)

Priprema:

  1. Zagrij rernu na 200°C.

  2. Pripremi marinadu:
    U većoj posudi pomiješaj 3 kašike maslinovog ulja, so, biber, origano, dimljenu papriku i sok od limuna. Dodaj piletinu i dobro je utrlaj s marinadom. Ostaviti 10–15 minuta da se meso marinira.

  3. Pripremi povrće:
    U veliki pleh složi krompir, šargarepu, papriku, crveni luk i čitave češnjeve bijelog luka. Posoli, pobiberi, dodaj malo maslinovog ulja i sve promiješaj rukom.

  4. Dodaj piletinu preko povrća.
    Ako je ostalo marinade, prelij preko svega.

  5. Peci 45–50 minuta dok piletina ne porumeni, a povrće omekša. Na pola pečenja možeš preokrenuti meso.

  6. Po želji, pospi svježim peršunom i serviraj toplo.

Dodatni savjeti:

  • Ako želiš hrskaviju koricu, na kraju pečenja uključi gornji grijač (grill) na 5 minuta.

  • Možeš dodati tikvice, gljive ili cherry paradajz za dodatni okus.

  • Malo bijelog vina u plehu dat će jelu posebnu aromu.

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow