Janjska pita

Janjska pita je jedno od najpoznatijih jela iz sela Janja kod Šipova, i pravi je specijalitet zapadne Bosne. Tradicionalno se priprema u domaćinstvima za svečane prilike, a odlikuje je tanko razvučeno tijesto, bogat fil i pečenje ispod sača ili u rerni, što joj daje poseban miris i hrskavost.

Aug 21, 2025 - 13:36
 0  10
X
Janjska pita

Recept za Janjsku pitu

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna

  • 1 kašičica soli

  • 2 kašike ulja

  • oko 250 ml mlake vode

Sastojci za fil (zavisi od vrste):

  • Sirnica: domaći kravlji sir, jaja, malo kajmaka

  • Krompiruša: rendani krompir, crveni luk, so, biber, ulje

  • Zeljanica: blitva ili zelje, sir, jaja, pavlaka

Priprema tijesta:

  1. Od brašna, soli, ulja i vode zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga u loptice i ostavite da odmara 30 minuta.

  2. Na pobrašnjenom stolnjaku razvucite tijesto rukama što tanje, gotovo da se providi.

Priprema pite:

  1. Po razvučenom tijestu ravnomjerno rasporedite fil.

  2. Uvijte tijesto u rolnu i slažite u podmazanu tepsiju spiralno (poput puža) ili u redove.

  3. Premažite uljem ili rastopljenim maslom.

  4. Pecite u dobro ugrijanoj rerni na 220°C oko 40 minuta, dok ne porumeni.

Tradicionalno – Janjska pita se peče pod sačem na žaru, što joj daje poseban ukus i hrskavost koju je teško postići u običnoj rerni.

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow