Folat i folna kiselina: problemi sa prekomjernim unosom
Folna kiselina- folat – metil folat – folna kiselina. Tako su izgledale preporuke za uzimanje ovog suplementa u toku proteklih godina. Prvo je preporučivana folna kiselina, pa onda folati i to kao metilfolat i onda opet folna kiselina odnedavno ima prednost. Folna kiselina/folati su izuzetno važni za pravilan metabolizam, ali i formiranje nervne cijevi djeteta […] The post Folat i folna kiselina: problemi sa prekomjernim unosom appeared first on Nauka govori.

Folna kiselina- folat – metil folat – folna kiselina. Tako su izgledale preporuke za uzimanje ovog suplementa u toku proteklih godina. Prvo je preporučivana folna kiselina, pa onda folati i to kao metilfolat i onda opet folna kiselina odnedavno ima prednost. Folna kiselina/folati su izuzetno važni za pravilan metabolizam, ali i formiranje nervne cijevi djeteta u toku trudnoće, nedostatak folata je povezan sa pojavom megaloblastične anemije i nastankom deformiteta koji se zove spina bifida, ali ovo je jedan od onih suplemenata koji nisu savršeno bezbjedni u velikim količinama i kontinuirano.
Oko ovog suplementa još uvijek ima nedoumica, čak i oko same potrebne količine za unošenje. Ja nisam farmaceut i zaista bih voljela da se ispod ovog članka razvije kvalitetna rasprava. Iznijeću samo dokaze, nekoliko studija na koje sam ja naišla, a koje bi nas trebale ponukati da razmislimo dva puta prije nego što krenemo sa ovim suplementom. Reference koje nudim nisu dovoljne, one su samo primjeri, ali par primjera nije dovoljno za izvlačenje zaključka na temu ko bi, koliko i u kom obliku trebao uzimati ovaj suplement.
Problem sa folnom kiselinom i folatom
Dakle, neke studije pokazuju kako zbog niske aktivnosti enzima dihidrofolat reduktaze, koja pretvara folat u tetrahidrofolat (THF), aktivnu formu, može doći do pojave visoke razine folne kiseline u krvi. Ovdje ću navesti i studiju koja povezuje prekomjerno uzimanje folata/folne kiseline sa gestacijskim dijabetesom ali postoje i poveznice visokog nivoa ovog vitamina sa povećanim rizikom od raka crijeva.
Folat je prirodni oblik vitamin B9, a folna kiselina je sintetički oblik za suplemente. Međutim u posljedne vrijeme je i folat u obliku metilfolata najčešće dostupan kao suplement, a reklamirao se kao bolji za unos, sa boljom bioraspoloživosti. Posebno se folat, ali i folna kiselina prepisivala trudnicama, zbog smanjenja rizika deformacija neuralne cijevi kod bebe.
Međutim, visoke doze ovog vitamina moguće promoviraju rast ćelija raka (1,2) i to posebno raka crijeva, kolona. Ako ste ikada čuli da vitamini B pogoduju raku – to se zapravo odnosilo na prevelike unose folne kiseline ili folata. S obzirom da je folat dostupniji oblik organizmu, uzimanje folata, a ne folne kiseline, bi moglo povećati rizik. Dokaz nije potpuno jasan, ali postoji zabrinutost da „previše“ može ubrzati razvoj raka kod predisponiranih osoba.
Visok unos može uticati na imuni sistem i povećati upalne procese.
No, stvar je u tome da hranom zaista ne možemo unijeti trenutno preporučene količine folne kiseline/folata, koje iznose 400 µg na dan, a kod trudnica i dojilja 600 µg/dan.
Folat, folna kiselina i gestacijski dijabetes
Novo istraživanje iz Južne Australije objavljeno u septembru 2025. ukazuje na hitnu potrebu da se odredi sigurna gornja granica unosa folne kiseline tokom trudnoće i da se poboljšaju smjernice za suplementaciju. Studiju su proveli istraživači sa Univerziteta Flinders i Univerziteta Adelaide, a objavljena je u časopisu Nutrients (3).
Njihovi nalazi povezuju porast gestacijskog dijabetesa sa viškom folne kiseline kod trudnica, što je rezultat dvostrukog efekta – obavezne fortifikacije hrane i dodatne suplementacije koja često prelazi preporučene doze. Nacionalni podaci pokazuju da je učestalost GDM-a u Australiji porasla sa 5,6% u 2010. godini na čak 19,3% u 2022.
Glavne autorice, dr. Tanja Jankovic-Karasoulos (Univerzitet Adelaide) i profesorica Claire Roberts (Univerzitet Flinders), naglašavaju da je neophodno redefinisati preporuke za unos folne kiseline u kontekstu realnog života, gdje žene često uzimaju više i duže nego što se savjetuje. Njihovo istraživanje pokazuje da višak folne kiseline značajno povećava rizik od gestacijskog dijabetesa.
Posteljica ima ključnu ulogu u regulaciji metabolizma glukoze kod trudnica. Zbog toga je važno bolje razumjeti kako preveliki unos folne kiseline utiče na njen rad i posljedično na zdravlje majke i djeteta. Profesorica Roberts naglašava da, iako je folna kiselina širom svijeta prepoznata kao neophodna, potrebno je stalno istraživati moguće neželjene efekte i razviti metode za rano otkrivanje žena u riziku od gestacijskog dijabetesa.
Istraživanje se temelji na podacima prikupljenim od više od 2000 žena iz dvije velike kohorte – SCOPE (prije fortifikacije) i STOP (poslije fortifikacije). Autori zaključuju da je balans ključan: folna kiselina ostaje presudna za sprečavanje defekata neuralne cijevi, ali istovremeno treba odrediti sigurnu gornju granicu unosa kako bi se spriječile negativne posljedice poput visokog šećera u krvi.
Ovo istraživanje otvara prostor za reviziju javnozdravstvenih smjernica, sa ciljem da se istovremeno zaštite i majka i dijete tokom trudnoće.
Još jedan od rizika unošenja prevelikih količina folne kiseline i folata je to da velike doze folne kiseline mogu „popraviti“ krvnu sliku i ublažiti simptome megaloblastične anemije, iako je pravi problem manjak vitamina B12, što može odgoditi dijagnozu i dovesti do trajnih oštećenja nervnog sistema
Nedostatak folne kiseline je istovremeno povezan sa većim rizikom od kognitivnog pada kod starijih osoba (4). Dakle, količina i oblik folata bi trebali biti prilagođeni i životnoj dobi i one size does not fit all, odnosno ne može jedan oblik i količina biti jednaka za sve.
Dokazi zaista upućuju na to da je suplementacija folnom kiselinom prije i u toku rane trudnoće korisna jer smanjuje rizik od defekata nervne cijevi (5).
Dokazi upućuju na to da se folna kiselina ili folat ne bi trebali uzimati olako i samoinicijativno te da smo zatrpani reklamama za folatni oblik koji predstavlja, čini se, opasniji oblik, jer je lakše da dovede do pojave prevelikih doza. Također su potrebna istraživanja i rasprave među stručnjacima koji je oblik suplementacije bolji i sigurniji – folna kiselina ili folat.
Reference:
- Thabet RH, Alessa REM, Al-Smadi ZKK, Alshatnawi BSG, Amayreh BMI, Al-Dwaaghreh RBA, Salah SKA. Folic acid: friend or foe in cancer therapy. J Int Med Res. 2024 Jan;52(1):3000605231223064. doi: 10.1177/03000605231223064. PMID: 38229460; PMCID: PMC10935767.
- Pieroth R, Paver S, Day S, Lammersfeld C. Folate and Its Impact on Cancer Risk. Curr Nutr Rep. 2018 Sep;7(3):70-84. doi: 10.1007/s13668-018-0237-y. PMID: 30099693; PMCID: PMC6132377.
- Jankovic-Karasoulos, T., Smith, M. D., Leemaqz, S., Mittinty, M., Williamson, J., McCullough, D., Arthurs, A. L., Dekker, G. A., & Roberts, C. T. (2025). Maternal Folate Excess, Placental Hormones, and Gestational Diabetes Mellitus: Findings from Prospective Cohorts Before and After Mandatory Folic Acid Food Fortification. Nutrients, 17(17), 2863. https://doi.org/10.3390/nu17172863
- O’Connor, D.M.A., Scarlett, S., De Looze, C. et al. Low folate predicts accelerated cognitive decline: 8-year follow-up of 3140 older adults in Ireland. Eur J Clin Nutr 76, 950–957 (2022). https://doi.org/10.1038/s41430-021-01057-3
- Cochrane
The post Folat i folna kiselina: problemi sa prekomjernim unosom appeared first on Nauka govori.
Koja je vaša reakcija?






