Nove etikete i nove berbe Vinarije Bikicki
Dve totalno nove etikete, plus dva vina iz novih berbi, kao i neka sjajna poznata nam od ranije, predstavio je Đorđe Bikicki u vinoteci Wine & Pleasure kroz sve popularniji vid prezentacije „s nogu“. Banoštor je proletnje zamirisao u Beogradu. Na tri stola poređane boce sa jasno isprintanim opisima o čemu se u čašama radi, a za dodatne informacije tu su vlasnik vinarije Bikicki i tehnolog Nenad Siriški. Uvek u pokretu i traganju, Đorđe Bikicki Ukupno 10 etiketa, šest koje smo ranije imali priliku da probamo: Moma 2023, čuveni, mnogo puta nagrađivani traminac crveni, zatim najbolji oranž Srbije Uncensored, pino griđo Cu, sovinjon S/O iz berbe 2022, Sfera Noir 2023 od pino noara sa 8% crne tamjanike i merlo Lily 2021. Iako smo hteli već na da početku probamo novu berbu sovinjona u pet nat stilu Victor 2024, Bikicki protestuje, kaže: „Mora na kraju kao poslednje vino kako bi otišli odavde srećni“. Šta li mu to znači? Odmah pored tog mutnjikavog penušavca nova berba 2021 vina Crna Tamjanika. I ujedno poslednja uopšte tog vina! Zašto bre? A tek će nam biti žao kad ga probamo… Pa dobro, da krenemo redom. Moma 2023 u keramičkoj boci evidentno je napredovao, razvio se i maksimalno harmonizovao u odnosu na ranije. Prvi veliki novitet bila je Sfera Orange 2024, blend sorti pino griđo (45%), sovinjon blan (34%) i traminac u ostatku. Podaci vele: 13% alkohola, korišćeni barik devt meseci, berba 5. avgust i polu-karbonska maceracija 10 dana?! Šta mu je to? - Znate kako se pravi božole? – pita Đorđe okupljene. – To mlado sveže ali ukusno vino spravlja se uz pomoć karbonske maceracije na način da se tretiraju celi grozdovi. Ali mi ne dodajemo veštački CO2 već stavimo širu koja već radi i emituje CO2 čime čuva higijenu vina. Tu onda kreće intercelularna fermentacija unutar bobice i onda je to neka polu-karbonska maceracija, jer karbonska se zapravo u vinifikacijama za belo vino inače ne radi, bar tako kažu. Ali ja rekoh što da ne, ja sam upravo ovakva vina isprobavao na sajmovima prirodnih vina. Verujem da sam pionir u toj tehnologiji ovde ali dobili smo ono što smo hteli, iskreno sam oduševljen i iznenađen. Drugim rečima kod ovog letnjeg, veoma zanimljivog i aromatičnog vina, nije reč o grožđu i kupaži već o tehnologiji kako je napravljeno, to je ono što ga jasno izdvaja od belih vina Srbije. Ideja ovog okupljanja, priča Bikicki dok usipa drugu premijeru traminac Project 1 2022, bila je da u maju predstave vina koja su za leto, ali da mogu da se degustiraju i ostala, a na jesen bi probali crvena i nove orange etikete. Možda bi danas vina bilo više ali nisu sva spremna, još dve Sfere su i dalje na fermentaciji, pa zašto ići pred rudu. A serija Project zamišljena je kao sloboda vinarenja u podrumu, mogućnost da se ponekad napravi mala količina nečega čega nema u standardnoj ponudi. - Naravno, ako smo zadovoljni time. Ovo je zapravo trebao da bude Moma, ali imali smo puna dva dana maceracije i to nije više bio on kao ni Uncensored, a opet nam se vino svidelo. Godinu i po dana je provelo u bačvama i postalo Project 1. I kad budemo imali takva vina, od bilo koje sorte i rađena bilo kakvim tehnologijama, zvaćemo ih Project 2, 3, 4… nije važno. Znači vino koje se radi samo jednom i nikad više. Urađeno je 1.300 boca a utisak apsolutno oranžast i zanimljiv uz veoma dugu i orašastu završnicu. Najveći napredak od poznatih vina čini se ima sovinjon S/O 2022. Razvio je jake herbalne, zelenkaste note na već izrazitu strukturu koja je dodatno harmonizovana. No Crna tamjanika 2021 u svom novom (i poslednjem) izdanju sa 15,5% alkohola ostavlja bez reči degustatora. Posle 10 dana maceracije, odležavala godinu dana u korišćenom mađarskom hrastu, veoma je ekstraktivna kao rezultat sušne godine. Moćno vino čiji je pH malo viši što znači da je berba za „dlaku“ bila kasnija najozbiljnije je crveno Bikicki vino do sad, čini nam se. - Mada bi još dve godine odmaranja u boci dodatno dizalo nivo, Đorđe je odlučio da je vreme da krene na tržište. Pa dobro, ipak je nešto starije vino konačno izašlo iz podruma i kod nas - smeje se tehnolog Siriški. – Uostalom, ovo nam je poslednja Crna tamjanika, posle nje smo već krenuli da radimo Vecu. Sa mnogo raskošnih tanina u punom pogonu ovako strukturno vino može još jako dugo da odležava dok će ga malo neprevrelog šećera održavati svežim i živim. Pa zašto poslednje? - Jeste, fantastično je vino ali idemo dalje – odmahuje glavom Bikicki. – Razmišljam i merlo da povadim, jedino ostavim traminac i počnem da radim samo autohtone sorte. Konačno Victor 2024, sovinjon blan nastao „šeretskim“ uplivom prirodnih sila kada je Sfera 2023 namenjena izvozu krenula fermentaciju u flaši, gde će se na kraju i završiti. Urađena je kupaža sa sokom od grožđa namenjenog vinu Viktor 2024 gde je na kraju 7 gr/l šećera dohvatilo savršen balans sa kiselinama. Ovo je prvi put da Victor nije degoržiran što nije rađeno zbog mehurića koji bi se gubili pri izbacivanju taloga. U svakom slučaju vino je neobično pitko, slasno


Dve totalno nove etikete, plus dva vina iz novih berbi, kao i neka sjajna poznata nam od ranije, predstavio je Đorđe Bikicki u vinoteci Wine & Pleasure kroz sve popularniji vid prezentacije „s nogu“.
Banoštor je proletnje zamirisao u Beogradu. Na tri stola poređane boce sa jasno isprintanim opisima o čemu se u čašama radi, a za dodatne informacije tu su vlasnik vinarije Bikicki i tehnolog Nenad Siriški.
Uvek u pokretu i traganju, Đorđe Bikicki
Ukupno 10 etiketa, šest koje smo ranije imali priliku da probamo: Moma 2023, čuveni, mnogo puta nagrađivani traminac crveni, zatim najbolji oranž Srbije Uncensored, pino griđo Cu, sovinjon S/O iz berbe 2022, Sfera Noir 2023 od pino noara sa 8% crne tamjanike i merlo Lily 2021.
Iako smo hteli već na da početku probamo novu berbu sovinjona u pet nat stilu Victor 2024, Bikicki protestuje, kaže: „Mora na kraju kao poslednje vino kako bi otišli odavde srećni“.
Šta li mu to znači?
Odmah pored tog mutnjikavog penušavca nova berba 2021 vina Crna Tamjanika. I ujedno poslednja uopšte tog vina! Zašto bre? A tek će nam biti žao kad ga probamo…
Pa dobro, da krenemo redom. Moma 2023 u keramičkoj boci evidentno je napredovao, razvio se i maksimalno harmonizovao u odnosu na ranije.
Prvi veliki novitet bila je Sfera Orange 2024, blend sorti pino griđo (45%), sovinjon blan (34%) i traminac u ostatku.
Podaci vele: 13% alkohola, korišćeni barik devt meseci, berba 5. avgust i polu-karbonska maceracija 10 dana?! Šta mu je to?
- Znate kako se pravi božole? – pita Đorđe okupljene. – To mlado sveže ali ukusno vino spravlja se uz pomoć karbonske maceracije na način da se tretiraju celi grozdovi. Ali mi ne dodajemo veštački CO2 već stavimo širu koja već radi i emituje CO2 čime čuva higijenu vina. Tu onda kreće intercelularna fermentacija unutar bobice i onda je to neka polu-karbonska maceracija, jer karbonska se zapravo u vinifikacijama za belo vino inače ne radi, bar tako kažu. Ali ja rekoh što da ne, ja sam upravo ovakva vina isprobavao na sajmovima prirodnih vina. Verujem da sam pionir u toj tehnologiji ovde ali dobili smo ono što smo hteli, iskreno sam oduševljen i iznenađen.
Drugim rečima kod ovog letnjeg, veoma zanimljivog i aromatičnog vina, nije reč o grožđu i kupaži već o tehnologiji kako je napravljeno, to je ono što ga jasno izdvaja od belih vina Srbije.
Ideja ovog okupljanja, priča Bikicki dok usipa drugu premijeru traminac Project 1 2022, bila je da u maju predstave vina koja su za leto, ali da mogu da se degustiraju i ostala, a na jesen bi probali crvena i nove orange etikete. Možda bi danas vina bilo više ali nisu sva spremna, još dve Sfere su i dalje na fermentaciji, pa zašto ići pred rudu.
A serija Project zamišljena je kao sloboda vinarenja u podrumu, mogućnost da se ponekad napravi mala količina nečega čega nema u standardnoj ponudi.
- Naravno, ako smo zadovoljni time. Ovo je zapravo trebao da bude Moma, ali imali smo puna dva dana maceracije i to nije više bio on kao ni Uncensored, a opet nam se vino svidelo. Godinu i po dana je provelo u bačvama i postalo Project 1. I kad budemo imali takva vina, od bilo koje sorte i rađena bilo kakvim tehnologijama, zvaćemo ih Project 2, 3, 4… nije važno. Znači vino koje se radi samo jednom i nikad više. Urađeno je 1.300 boca a utisak apsolutno oranžast i zanimljiv uz veoma dugu i orašastu završnicu.
Najveći napredak od poznatih vina čini se ima sovinjon S/O 2022. Razvio je jake herbalne, zelenkaste note na već izrazitu strukturu koja je dodatno harmonizovana.
No Crna tamjanika 2021 u svom novom (i poslednjem) izdanju sa 15,5% alkohola ostavlja bez reči degustatora. Posle 10 dana maceracije, odležavala godinu dana u korišćenom mađarskom hrastu, veoma je ekstraktivna kao rezultat sušne godine. Moćno vino čiji je pH malo viši što znači da je berba za „dlaku“ bila kasnija najozbiljnije je crveno Bikicki vino do sad, čini nam se.
- Mada bi još dve godine odmaranja u boci dodatno dizalo nivo, Đorđe je odlučio da je vreme da krene na tržište. Pa dobro, ipak je nešto starije vino konačno izašlo iz podruma i kod nas - smeje se tehnolog Siriški. – Uostalom, ovo nam je poslednja Crna tamjanika, posle nje smo već krenuli da radimo Vecu.
Sa mnogo raskošnih tanina u punom pogonu ovako strukturno vino može još jako dugo da odležava dok će ga malo neprevrelog šećera održavati svežim i živim. Pa zašto poslednje?
- Jeste, fantastično je vino ali idemo dalje – odmahuje glavom Bikicki. – Razmišljam i merlo da povadim, jedino ostavim traminac i počnem da radim samo autohtone sorte.
Konačno Victor 2024, sovinjon blan nastao „šeretskim“ uplivom prirodnih sila kada je Sfera 2023 namenjena izvozu krenula fermentaciju u flaši, gde će se na kraju i završiti. Urađena je kupaža sa sokom od grožđa namenjenog vinu Viktor 2024 gde je na kraju 7 gr/l šećera dohvatilo savršen balans sa kiselinama. Ovo je prvi put da Victor nije degoržiran što nije rađeno zbog mehurića koji bi se gubili pri izbacivanju taloga. U svakom slučaju vino je neobično pitko, slasno, veselo, i zbilja se čovek oseća srećno dok ga pije. A i posle! |
Foto: Ivana Čutura
Koja je vaša reakcija?






