Šarenilo proizvoda i cijena na trebinjskoj zelenoj pijaci
Na trebinjskoj zelenoj pijaci, koja je uvrštena na listu najboljih svjetskih lokacija za kupovinu lokalnih proizvoda, i ovog proljeća je raznovrsna ponuda ranog voća, povrća, sira, meda, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, cvijeća. Početne visoke cijene, uslovljene stanjem na tržištu, na radost kupaca, ipak padaju, a suvo meso je čak jeftinije... The post Šarenilo proizvoda i cijena na trebinjskoj zelenoj pijaci appeared first on eTrebinje.

Na trebinjskoj zelenoj pijaci, koja je uvrštena na listu najboljih svjetskih lokacija za kupovinu lokalnih proizvoda, i ovog proljeća je raznovrsna ponuda ranog voća, povrća, sira, meda, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, cvijeća. Početne visoke cijene, uslovljene stanjem na tržištu, na radost kupaca, ipak padaju, a suvo meso je čak jeftinije u odnosu na prošlu godinu.
Vesna Spaić, dugogodišnji prodavac, ističe da su cijene trešanja i jagoda u padu te da će, kako sezona bude odmicala, biti pristupačnije svima.
“Jutros se cijena kilograma trešnje kreće od osam maraka za đurđevku do 10-12 KM za hrušt, što je, u odnosu na subotnje, pad cijena, koje se inače mijenjaju svakodnevno i vjerujem da će uskoro biti još niže. Tako su se, na primjer, prve jagode prodavale za 12 maraka po kilogramu, a sada koštaju osam maraka. I sami smo iznenađeni visokim cijenama ove godine, koje diktira tržište. Evo i paradajz već pojeftinjuje, iako je u ponudi još uvijek samo onaj iz uvoza, tako da “roze” trenutno košta pet, a onaj na peteljci tri i po marke, što ne znači da već sutra neće biti jeftiniji. Kada prispije naš, domaći paradajz biće sigurno povoljniji, a obično ga bude već od juna, pa nekad sve do kraja oktobra”, navodi Spaić.
Ona smatra da se, ipak, danas više kupuje u marketima.
“Smjena je generacija, mlade mame za djecu traže domaće proizvode, ali, Koliko svakodnevno vidimo, mnogo više se kupuje po marketima. Ipak, onaj ko bira kvalitet i veći izbor, dođe na pijacu. Turistima smo nezaobilazna stanica, a tome sigurno, pored kvalitetne ponude, doprinosi i sam ambijent pijace, koja je simbol grada, kaldrma, platani, šarenilo, sve to ima neku svoju čar i sve im izgleda ljepše nego kod njih. Namjenski dođu i biraju naše južne sorte i voća i povrća, sir, meso, domaći sok od nara, maslinovo ulje…”, kaže Spiać.
Rade Milić, koji proizvodi i, u svom seoskom domaćinstvu, suši meso, ističe da su cijene niže od prošlogodišnjih.
“Sve su moji domaći proizvodi. Slanina je lani bila 30, ove godine je 25-27 maraka, pečenica je sa 40 pojeftinila na 35, kobasice sa 30 na 22-25 KM, i bravetina i kozletina su pojeftinile i koštaju po 35 maraka, a bedrica od 55-60. Prodajem i med, cijenu nisam mijenjao već nekoliko godina i iznosi 25 maraka, a u ponudi imam i staru vrstu kukuruznog brašna, čija je cijena pet KM po kilogramu. Snizili smo cijene da bi bilo pristupačnije našim sugrađanima, mada i dalje najviše prodamo ljudima sa strane”, naveo je Milić.
Domaći kupci, zavisno od platežne moći, različito reaguju na cjenovnu ponudu, dok je turistima sve veoma povoljno.
“Sela su nam opustjela, pa nema ko da proizvodi domaću hranu i onda ne čudi što prodavci podignu cijene, jer je velika potražnja, a mala ponuda. Inače, mladi danas više kupuju gotova jela, nego na pijaci”, kaže naša starija sugrađanka, dok jedna mlada Trebinjka ističe da, i pored visoke cijene, nije mogla da odoli prvim jagodama.
Penzionerka iz našeg grada kaže da, u današnje vrijeme, kad inflacija čini svoje, moramo biti snalažljivi.
“Imamo svoju baštu, muž i ja penziju, a djeca, hvala Bogu, rade, pa se snalazimo i ne kupujemo ono što ne moramo. Mnogo je teže onome ko nema primanja”, iskrena je penzionerka, dok nam se jedan sugrađanin požalio na nedostatak uobičajenih hercegovačkih proizvoda.
“U Trebinju, vjerovali ili ne, fali raštana i smokava, od maja do septembra se prodaju turske smokve. Inače, na našoj pijaci se ista roba prodaje po dvije različite cijene, na primjer isti sir na jednom mjestu košta deset, a na drugom 15 maraka, zato preporučujem da se kupci ne zalijeću”, savjetuje on.
Na pijaci smo sreli i kupce iz Dubrovnika, Požarevca i Kikinde.
“Cijene su više nego pristupačne, a još je sve domaće, gdje ćete bolje. Nama je sve povoljnije nego u Dubrovniku, tako da nam odgovaraju cijene. Često dolazimo suprug i ja, a dođemo i porodično, na nekoliko dana. Kupujemo i u marketima, ali voće i povrće obavezno na pijaci, sad kad je sezona – jagode, a i paradajz obavezno, kada bude onog domaćeg”, kaže jedna Dubrovčanka.
Anketirani kupci iz Srbije oduševljeni su ponudom i kvalitetom ponude na našoj zelenoj pijaci.
“Ponuda je raznovrsnija nego kod nas i sve je kvalitetno, tako da smo zaista prezadovoljni. Mi ne koristimo toliko ovčije meso, već samo svinjsko, tako da je i u tome razlika, imate i veći izbor domaćih čajeva, od začina obavezno kupimo lovor, kojeg kod nas nema, a i sirevi su vam drugačiji. Upravo ćemo ove namirnice i da kupimo, ali i jagode i vino”, kažu gosti iz Srbije.
Zelena pijaca svakodnevno potvrđuje da je nezaobilazno mjesto ne samo kupovine kvalitetnih lokalnih proizvoda već i okupljanja i druženja, kako naših sugrađana, tako i sve većeg broja gostiju našeg grada.
The post Šarenilo proizvoda i cijena na trebinjskoj zelenoj pijaci appeared first on eTrebinje.
Koja je vaša reakcija?






