Bečke kocke s višnjama – Sočan kolač s voćnim punjenjem!
Ako tražite savršen recept za vikend slasticu, Bečke kocke s višnjama su pun pogodak! Ovaj bogati kolač spaja mekan čokoladni biskvit, voćni fil s višnjama i fini čokoladni preljev. Rezultat je sočan kolač koji izgleda impresivno, a priprema je jednostavnija nego što mislite. Bečke kocke recept je jedan od onih koji se prenosi generacijama i ... The post Bečke kocke s višnjama – Sočan kolač s voćnim punjenjem! appeared first on Gastro kutak.

Ako tražite savršen recept za vikend slasticu, Bečke kocke s višnjama su pun pogodak! Ovaj bogati kolač spaja mekan čokoladni biskvit, voćni fil s višnjama i fini čokoladni preljev. Rezultat je sočan kolač koji izgleda impresivno, a priprema je jednostavnija nego što mislite.
Bečke kocke recept je jedan od onih koji se prenosi generacijama i nikad ne izlazi iz mode. Idealne su za obiteljska okupljanja, blagdane, rođendane ili kao slatki zalogaj uz kavu. Voćni sloj od višanja savršeno se slaže s tamnom čokoladom, dok puding daje kremastu teksturu koja oduševljava na prvi zalogaj. Ako volite kolač s pudingom i višnjama, ovo je recept koji morate isprobati!
Ono što Bečke kocke s višnjama čini posebnima je njihova slojevitost i savršena ravnoteža između slatkog i kiselkastog okusa. Priprema je brza i laka – sve što vam treba su osnovne namirnice koje već imate kod kuće.
Recept za Bečke kocke s višnjama – Korak po korak:
Recept za Bečke kocke s višnjama
Sastojci
Biskvit:
- 6 kom. Jaja
- 6 kašika Šećer
- 6 kašika Brašno
- 1 kesica Vanilin šećer
- 3 kašike Kakao
- 1 kesica Prašak za pecivo
- 100 ml Mlijeko
- 100 ml Ulje
Fil od višanja:
- 300 g Višnje (svježe ili zamrznute)
- 6 kašika Šećer
- 100 ml Voda
- 1 kesica Puding od vanilije
Čokoladni preljev:
- 500 ml Vrhnje za šlag
- 300 g Tamna čokolada
Za natapanje biskvita:
- 1 dcl Čokoladno mlijeko
Priprema
Priprema biskvita:
- Odvojite bjelanjke i umutite ih u čvrst snijeg zajedno sa šećerom i vanilin šećerom.
- Postupno dodajte žumanjke uz lagano miješanje.
- Umiješajte mlijeko i ulje.
- Na kraju dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Lagano sjedinite smjesu.
- Smjesu izlijte u prethodno obložen kalup (20×30 cm) i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.
- Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Priprema voćnog fila:
- U loncu pomiješajte višnje, šećer i vodu te zakuhajte.
- Puding razmutite u malo vode i dodajte ga višanjama.
- Kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi.
Priprema čokoladnog preljeva:
- Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja (ne smije prokuhati).
- U vruće vrhnje dodajte čokoladu narezanu na komadiće i miješajte dok se potpuno ne otopi i postane glatka krema.
Slaganje kolača:
- Ohlađeni biskvit natopite s 1 dcl čokoladnog mlijeka.
- Premažite ga pripremljenim voćnim filom.
- Prelijte čokoladnim preljevom i poravnajte površinu.
- Kolač ostavite u hladnjaku, idealno preko noći da se svi slojevi sjedine.
Napomene
Savjet:
Umjesto višanja, možete koristiti maline ili borovnice, ovisno o sezoni i ukusu. Voćni sloj kolaču daje posebnu svježinu i balansira slatkoću čokolade.Zanimljivosti o receptu:
Bečke kocke s višnjama naziv duguju kombinaciji elegancije klasičnih austrijskih slastica i domaćeg, sočnog karaktera koji podsjeća na starinske kolače naših baka. Upravo spoj bogatog biskvita, voćnog sloja i čokoladne glazure stvara savršen balans okusa kojem je teško odoljeti. Iako su poznate kao “bečke”, ovaj kolač je zapravo domaća adaptacija u regiji i često se priprema za svečane prilike.
Ono što ih čini posebnima je upravo jednostavnost pripreme uz izuzetno sočan i bogat rezultat. Ako volite slastice poput Doboš torte, Mađarice ili Čokoladne bajadere, Bečke kocke će vam se vrlo vjerojatno svidjeti – i to već na prvi zalogaj.
FAQ – Često postavljana pitanja za Bečke kocke s višnjama:
1. Što napraviti ako je čokoladna glazura previše gusta ili se ne razlijeva lijepo?
Ako vam je glazura pregusta, dodajte još malo vrhnja za šlag dok je još topla i dobro promiješajte. Idealna glazura treba biti sjajna i lako se razlijevati preko kolača.
2. Mogu li koristiti višnje iz kompota ili zamrznute višnje?
Da, možete. Ako koristite višnje iz kompota, obavezno ih dobro ocijedite kako fil ne bi bio previše vodenast. Kod zamrznutih višanja, prethodno ih odmrznite i također ocijedite višak tekućine prije kuhanja s pudingom.
Još sličnih recepata
Recept za klasične Bečke kocke – pogledajte ovdje!
Recept za Voćne kocke s malinama – pogledajte ovdje!
Detaljan recept i priprema – Mariane.7 (Instagram):
Da li vam se svidio ovaj recept za Bečke kocke u voćnoj verziji?
Ocijenite ga u nastavku ispod, podijelite utiske sa nama u komentaru ili nas označite na društvenim mrežama uz tag @brza_kuhinja ili @gastro.kutak.
The post Bečke kocke s višnjama – Sočan kolač s voćnim punjenjem! appeared first on Gastro kutak.
Koja je vaša reakcija?






