Trivanović Trigio u Tanninu
Tipično vinski ambijent otkrili smo na donjem Dorćolu u vinskom baru i restoranu Tannin, adute za vinsko leto u grašcu Optimus, a lepe tanine i još mnogo toga u Trigio, Blanc & Rouge kupažama Trivanović. Wine Bistro Tannin, uređenjem, mediteranskom i pomalo azijskom gastro ponudom, prostranom salom uz očitu vinsko-artističku atmosferu i sa prikrivenom letnjom baštom, preporučio se da uz lagane zalogaje predočimo Trivanović vina koja bez straha dočekuju letnje temperature, vina koja iz dana u dan iskazuju sve veći kvalitet. Optimus Trivanović je na neki način i pokrenuo priču razdvajanja italijanskog rizlinga kao špricer pojma od danas sve popularnijeg grašca kome je to zapravo stari naziv. Nova vinarija Trivanović za sad još samo na Trigio etiketi. Radovi u toku… Ovaj grašac iz berbe 2018 je kvalitetom i impresijom koju je izazvao kod stručnjaka i publike „povukao nogu“ podizanju ove izuzetne sorte na mesto koje zaslužuje, a berba 2023 koju danas probamo uz reš gambore, začinsku salatu i slatki čili sos, samo je prirodan nastavak tog puta. - Te 2018. godine smo promenili tehnologa. Došla je Tanja Đuričić, a mi smo vinu dali ime Optimus umesto Italijanski rizling – priča Ivan Trivanović, vlasnik vinarije. – Tanja sa svojim drugačijim i vidno boljim načinom rada, a da se pritom u pristupu sorti, u vinogradu ili podrumu ništa spektakularno nije promenilo. Kvalitet grožđa je očigledno oduvek bio tu što se u vinu i danas lepo oseti. I punoletnost loza, i slast, i kiseline koje još uvek postojano drže sve berbe od 2018. godine pa nadalje. Što je veliki uspeh. U arome Dalekog istoka, fruškogorski grašac Optimus kao da se zaljubi To dokazuje i nedavno u Kragujevcu održana vinska vertikala grašca i pino griđa Trivanović iz berbi 2020, 2021 i 2022, koje su toliko oduševile prisutne da se degustacija protegla duboko u noć. Nekima problematična 2023. godina bila je za Ivanov grašac odlična. Optimus, kao osnovno vino u paleti je baš onakav kako ga uvek rade, lep, voćan i vremenom sve bolji, što u suštini zavisi od starosti čokota. Grašac ljudi nekako nisu voleli a sad ga odjednom sve više vole, primećuje vinar, kao da su uvideli da se može odmah piti ali ga je još bolje čuvati. To ide dotle da iskusni poznavaoci Optimus, ma kako dobar bio, i ne preferiraju kao mlad! Možda Optimus jeste osnovno vino u portfoliju ali lepe kiseline, osećaj slasti iako šećera u vinu bude najviše 1 gr/l, uz srednje plus telo i arome zelenih jabuka nipošto nije za potcenjivanje. Pogotovo što su arome fino oblikovane, ne samo da se oseti jabuka i limun već su daleko bogatije. - Pinot Grigio je bio naše najpopularnije vino, u Tanninu je možda i dalje, ali je svakako kompleksniji od grašca. No tu i ne idemo na poređenje po kompleksnosti, to je namenjeno liniji kupaža Trigio – kaže Ivan dok sipa ohlađeni Optimus. Vino smo prvo probali gotovo na sobnoj temperaturi (oko 20 C) i lako se izborilo sa pikantnom marinadom i blagom ljutinom sosa, ali rashlađen, grašac je izvukao i svoje hrskave adute. Sočnost i sad umerena aromatika dozvolila je ukusima i mirisima gambora uz koju kap limuna da se dodatno istaknu. Volim taj slasni bujurdi, kao da izaziva pino griđo iz Triđo blenda Ozbiljan zadatak, bujurdi od paradajza sa tri vrste sira koji se maže na hleb, dočekao je drugo vino, beli Trigio Blanc 2023 u kome je uz 50% grašca i 35% pino griđa, dok je ulogu bustera aroma zauzela tamjanika. Ali ona naša, fruškogorska, ne tako napadna na nosu, pojašnjava Trivanović. - Naša vinarija poznata je po tome što smo radili samo monosortna vina. U početku je to bio moj cilj i ta vina nipošto nisu loša, ali godinama gledajući u Francuze, njih koje su zapravo proslavile bordoške kupaže, odavno već želim nešto tako da pokrenem. Pogotovo u uslovima drastičnih klimatskih promena gde se desi da nešto i ne uspe, a kad imaš kupažu, sve je rečeno. Razgovarajući u početku sa Tanjom o planovima za budućnost nismo to pominjali ali je evo došlo vreme da sa linijom Trigio izađemo i na tržište. „Izlazak“ je zamišljen malo drugačije, zato je na etiketama linije Trigio predstavljena nova Trivanović vinarija koja još nije završena. Ali je zato odrađen beli „Triđo“ gde je u kombinaciju grašca koji u smislu voćnosti i utiska nosi kupažu, pino griđa koji je kičma vina, tamjanika savršeno dala tek ono nešto malo cvetnih i začinskih nota što je na nepcu nedostajalo. I dok bi se Optimus teško izborio sa paradajzom koji čini osnovu grškog bujurdi specijaliteta, njegovoj mekoj strukturi idealan bi gastro partner bio suši, tvrdi Ivan, ali zato Trigio Blanc prosto obožava najvećeg neprijatelja vina - paradajz. Ovo vino prvi put je napravljeno iz berbe 2023 kada je griđo kod Trivanovića bio ubedljivo najbolji do sad, dok je grašac tu maksimu dostigao u 2024. godini. Kao stvoren za izazove paradajza, bela kupaža Trigio Blanc Trivanović - Bukvalno sam iznenađen koliko je napredovala kupaža. Ranije je tamjanika aromatski vodila - iznenađeno vrti čašu Ivan dok primećujemo da je pino gr


Tipično vinski ambijent otkrili smo na donjem Dorćolu u vinskom baru i restoranu Tannin, adute za vinsko leto u grašcu Optimus, a lepe tanine i još mnogo toga u Trigio, Blanc & Rouge kupažama Trivanović.
Wine Bistro Tannin, uređenjem, mediteranskom i pomalo azijskom gastro ponudom, prostranom salom uz očitu vinsko-artističku atmosferu i sa prikrivenom letnjom baštom, preporučio se da uz lagane zalogaje predočimo Trivanović vina koja bez straha dočekuju letnje temperature, vina koja iz dana u dan iskazuju sve veći kvalitet.
Optimus Trivanović je na neki način i pokrenuo priču razdvajanja italijanskog rizlinga kao špricer pojma od danas sve popularnijeg grašca kome je to zapravo stari naziv.
Nova vinarija Trivanović za sad još samo na Trigio etiketi. Radovi u toku…
Ovaj grašac iz berbe 2018 je kvalitetom i impresijom koju je izazvao kod stručnjaka i publike „povukao nogu“ podizanju ove izuzetne sorte na mesto koje zaslužuje, a berba 2023 koju danas probamo uz reš gambore, začinsku salatu i slatki čili sos, samo je prirodan nastavak tog puta.
- Te 2018. godine smo promenili tehnologa. Došla je Tanja Đuričić, a mi smo vinu dali ime Optimus umesto Italijanski rizling – priča Ivan Trivanović, vlasnik vinarije. – Tanja sa svojim drugačijim i vidno boljim načinom rada, a da se pritom u pristupu sorti, u vinogradu ili podrumu ništa spektakularno nije promenilo. Kvalitet grožđa je očigledno oduvek bio tu što se u vinu i danas lepo oseti. I punoletnost loza, i slast, i kiseline koje još uvek postojano drže sve berbe od 2018. godine pa nadalje. Što je veliki uspeh.
U arome Dalekog istoka, fruškogorski grašac Optimus kao da se zaljubi
To dokazuje i nedavno u Kragujevcu održana vinska vertikala grašca i pino griđa Trivanović iz berbi 2020, 2021 i 2022, koje su toliko oduševile prisutne da se degustacija protegla duboko u noć.
Nekima problematična 2023. godina bila je za Ivanov grašac odlična. Optimus, kao osnovno vino u paleti je baš onakav kako ga uvek rade, lep, voćan i vremenom sve bolji, što u suštini zavisi od starosti čokota. Grašac ljudi nekako nisu voleli a sad ga odjednom sve više vole, primećuje vinar, kao da su uvideli da se može odmah piti ali ga je još bolje čuvati. To ide dotle da iskusni poznavaoci Optimus, ma kako dobar bio, i ne preferiraju kao mlad!
Možda Optimus jeste osnovno vino u portfoliju ali lepe kiseline, osećaj slasti iako šećera u vinu bude najviše 1 gr/l, uz srednje plus telo i arome zelenih jabuka nipošto nije za potcenjivanje. Pogotovo što su arome fino oblikovane, ne samo da se oseti jabuka i limun već su daleko bogatije.
- Pinot Grigio je bio naše najpopularnije vino, u Tanninu je možda i dalje, ali je svakako kompleksniji od grašca. No tu i ne idemo na poređenje po kompleksnosti, to je namenjeno liniji kupaža Trigio – kaže Ivan dok sipa ohlađeni Optimus.
Vino smo prvo probali gotovo na sobnoj temperaturi (oko 20 C) i lako se izborilo sa pikantnom marinadom i blagom ljutinom sosa, ali rashlađen, grašac je izvukao i svoje hrskave adute. Sočnost i sad umerena aromatika dozvolila je ukusima i mirisima gambora uz koju kap limuna da se dodatno istaknu.
Volim taj slasni bujurdi, kao da izaziva pino griđo iz Triđo blenda
Ozbiljan zadatak, bujurdi od paradajza sa tri vrste sira koji se maže na hleb, dočekao je drugo vino, beli Trigio Blanc 2023 u kome je uz 50% grašca i 35% pino griđa, dok je ulogu bustera aroma zauzela tamjanika. Ali ona naša, fruškogorska, ne tako napadna na nosu, pojašnjava Trivanović.
- Naša vinarija poznata je po tome što smo radili samo monosortna vina. U početku je to bio moj cilj i ta vina nipošto nisu loša, ali godinama gledajući u Francuze, njih koje su zapravo proslavile bordoške kupaže, odavno već želim nešto tako da pokrenem. Pogotovo u uslovima drastičnih klimatskih promena gde se desi da nešto i ne uspe, a kad imaš kupažu, sve je rečeno. Razgovarajući u početku sa Tanjom o planovima za budućnost nismo to pominjali ali je evo došlo vreme da sa linijom Trigio izađemo i na tržište.
„Izlazak“ je zamišljen malo drugačije, zato je na etiketama linije Trigio predstavljena nova Trivanović vinarija koja još nije završena. Ali je zato odrađen beli „Triđo“ gde je u kombinaciju grašca koji u smislu voćnosti i utiska nosi kupažu, pino griđa koji je kičma vina, tamjanika savršeno dala tek ono nešto malo cvetnih i začinskih nota što je na nepcu nedostajalo.
I dok bi se Optimus teško izborio sa paradajzom koji čini osnovu grškog bujurdi specijaliteta, njegovoj mekoj strukturi idealan bi gastro partner bio suši, tvrdi Ivan, ali zato Trigio Blanc prosto obožava najvećeg neprijatelja vina - paradajz. Ovo vino prvi put je napravljeno iz berbe 2023 kada je griđo kod Trivanovića bio ubedljivo najbolji do sad, dok je grašac tu maksimu dostigao u 2024. godini.
Kao stvoren za izazove paradajza, bela kupaža Trigio Blanc Trivanović
- Bukvalno sam iznenađen koliko je napredovala kupaža. Ranije je tamjanika aromatski vodila - iznenađeno vrti čašu Ivan dok primećujemo da je pino griđo potpuno preuzeo taj primat, čak uz naznaku tanina, kože, dosta mineralnosti u završnici i kiseline koje ne štrče ali perfektno drže vino u potentnom iskazu na nepcu čineći ga krajnje gastronomskim. - Kad sam ga prvi put probao i pre nego što je vino isfiltrirano osetio sam potencijal, ali je vina bilo malo pa ga nismo ni nudili osim u pet restorana i kroz izvoz u Crnu Goru. I od 1.400 boca ostalo nam je svega 300, sve je otišlo.
Berba 2024 još nije flaširana jer vino uvek puste da odstoji na finom talogu. Srećom zalihe postoje pa će Trigio Blanc 2024 imati vremena da dostigne vrhunac.
Trigio Rouge za tri momka i jagnjeću pauflek bajaderu
Bajadera od jagnjećeg paufleka, hrskave korice i veoma sočne sadržine servirana je uz šareni povrtni kuskus preliven mesnom redukcijom pa je došlo vreme da crveno vino ispuni čaše. U kupaži Trigio Rouge 2020 merlo čini 90%, a po 5% zastupaju širaz i kaberne. Ivan otkriva da je u planu bila neka druga ideja za blend ali je potapanjem ručno rađeni merlo, bez kontrole i sa spontanom malolaktikom iskazao izvanredan kvalitet. Deo je bio u bariku, deo u inoksu, a Trivanović je namerno čekao 2025. godinu da odleži pre nego ga pusti na police.
- Trigio Rouge 2020 je osmišljen u francuskom stilu kako to inače radimo. Srednjeg tela, voćan, providan na beloj pozadini. Lepo je zaokružen i sa svilenim taninima skroz spreman za tržište.
Iako ga ima svega 5%, širaz aromatski upravlja vinom koje se znatnim kiselinama prelepo useca u nežno meso jagnjetine dok se arome i ukusi hrane i vina sočno uparuju. I to ne čudi, jer širaz je perjanica vinske kuće Trivanović. Iz berbe 2024 Trigio Rouge nije rađen pošto je godina bila teška, pretopla. Kaberne je skroz dehidrirao ali je zato širaz bio bolji nego ikada. Za pet godina koliko minimalno Ivan odležava to svoje crveno „čudo“, bićete u prilici da ga probate. Kao monosortnu Shiraz Rezervu ili u okviru „crvenog triđa“, na vama je da uživate.
Možda baš u Tanninu. |
Foto: Slobodan Vidović
Koja je vaša reakcija?






