Tiramisu – Originalni Italijanski Recept za Kremasti Desert
Tiramisu je jedan od najpoznatijih talijanskih deserta, čije ime doslovno znači “podigni me“. Ova slojevita slastica kombinira piškote natopljene kafom s bogatom kremom od mascarpone sira, stvarajući neodoljiv spoj okusa koji osvaja nepca širom svijeta. Porijeklo tiramisua obavijeno je legendama. Iako se često povezuje s regijom Veneto i gradom Trevisom, gdje je navodno nastao u ... The post Tiramisu – Originalni Italijanski Recept za Kremasti Desert appeared first on Gastro kutak.

Tiramisu je jedan od najpoznatijih talijanskih deserta, čije ime doslovno znači “podigni me“. Ova slojevita slastica kombinira piškote natopljene kafom s bogatom kremom od mascarpone sira, stvarajući neodoljiv spoj okusa koji osvaja nepca širom svijeta.
Porijeklo tiramisua obavijeno je legendama. Iako se često povezuje s regijom Veneto i gradom Trevisom, gdje je navodno nastao u restoranu “Le Beccherie” tijekom 1960-ih godina, tačno porijeklo ovog deserta i dalje je predmet rasprava. Bez obzira na to, tiramisu je stekao globalnu popularnost i postao sinonim za talijansku slastičarsku tradiciju.
Priprema Tiramisua ne zahtijeva posebne kulinarske vještine. Upravo to ga čini idealnim izborom za one koji žele impresionirati goste jednostavnim, ali sofisticiranim desertom. Ključ uspjeha leži u kvalitetnim sastojcima: svježa jaja, kremasti mascarpone, aromatična kafa i kvalitetan kakao. Svaki sloj ovog deserta pruža harmoniju okusa koja osvaja na prvi zalogaj.
Recept za Tiramisu – Klasik italijanske kuhinje:

Recept za Tiramisu
Sastojci
Fil:
- 4 kom. Žumanjka
- 500 g Mascarpone sir
- 300 ml Slastko vrhnje
- 100 g Šećer u prahu
Kore:
- 400 g Piškote
- 400 ml Topla voda
- 4 kašičice Instant kafe (nes kafe)
Dodatno:
- Kakao za posipanje
Priprema
- U posudi iznad pare miksajte žumanjke sa šećerom u prahu oko 15 minuta, dok ne dobijete gustu, svijetlu kremu. Ostavite da se potpuno ohladi.
- U ohlađenu smjesu dodajte mascarpone sir i miksajte dok ne postane glatko i kremasto.
- U posebnoj posudi istucite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto. Zatim ga pažljivo umiješajte u mascarpone kremu laganim pokretima kako bi smjesa ostala prozračna.
- U toploj vodi otopite instant kafu. Svaku piškotu kratko umočite u kavu (ne previše da ne postanu premekane) i slažite ih na dno posude dimenzija 36×24 cm.
- Preko prvog sloja piškota ravnomjerno rasporedite polovicu kreme. Ponovite postupak s drugim slojem piškota i preostalom kremom.
- Prekrijte tiramisu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati, a idealno preko noći, kako bi se sastojci sjedinili i desert lijepo stegnuo.
- Prije posluživanja pospite tiramisu kakaom u prahu kroz fino cjedilo za savršen završni izgled.
Napomene
Savjeti za najbolji tiramisu:
- Koristite svježe i kvalitetne sastojke – Mascarpone neka bude punomasni, a piškote hrskave i lagane.
- Ne miješajte predugo – Kada dodajete mascarpone u kremu, miksajte samo dok se sastojci ne sjedine kako ne biste dobili previše rijetku smjesu.
- Hlađenje je ključno – Što dulje tiramisu odstoji, to će biti ukusniji. Preporučuje se najmanje 6 sati, a idealno preko noći.
- Dodajte liker za dodatni okus – Ako želite autentičniji okus, u smjesu za natapanje piškota dodajte 1-2 kašike likera od kafe ili ruma.
Zanimljivo je da se 21. marta obilježava Svjetski dan tiramisua, što dodatno potvrđuje njegovu važnost i popularnost u svijetu slastica. Bez obzira jeste li iskusni slastičar ili entuzijast koji tek otkriva čari talijanske kuhinje, tiramisu je desert koji će vas osvojiti svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa.
Recept za savršene i jednostavne Tiramisu kuglice – pogledajte ovdje!
Recept i detaljna video priprema – Cherryontop_lt (Instagram):
Koja je vaša reakcija?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()