Sirotinjska supa koja je osvojila ulice Toskane

U italijanskoj regiji Toskana, među brdima prekrivenim vinogradima i maslinjacima, jedna supa je vekovima preživljavala zimu zajedno s narodom. Zove se Ribolita – što u prevodu znači „ponovo kuvana“ – i iako potiče iz siromaštva, danas je cenjena i kao ulična hrana i kao gastronomski dragulj toskanske kuhinje Ribolita (Ribollita) nije rođena u restoranima, već […] Ovaj članak Sirotinjska supa koja je osvojila ulice Toskane se pojavio prvo na TU magazin.

Jun 5, 2025 - 21:50
 0  8
X
Sirotinjska supa koja je osvojila ulice Toskane

U italijanskoj regiji Toskana, među brdima prekrivenim vinogradima i maslinjacima, jedna supa je vekovima preživljavala zimu zajedno s narodom. Zove se Ribolita – što u prevodu znači „ponovo kuvana“ – i iako potiče iz siromaštva, danas je cenjena i kao ulična hrana i kao gastronomski dragulj toskanske kuhinje

Ribolita (Ribollita) nije rođena u restoranima, već u seljačkim kućama srednjovekovne Toskane. Domaćice bi koristile ono što su imale: stari hleb, zeleni kupus, pasulj, malo luka, celer i maslinovo ulje. Umesto da bacaju hleb koji je ostario, slagale su ga u lonac sa sezonskim povrćem i pasuljem, pa sve ponovo zagrevale. Tako je nastala supa koja je hranila celu porodicu danima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bake

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow