Sirotinjska supa koja je osvojila ulice Toskane
U italijanskoj regiji Toskana, među brdima prekrivenim vinogradima i maslinjacima, jedna supa je vekovima preživljavala zimu zajedno s narodom. Zove se Ribolita – što u prevodu znači „ponovo kuvana“ – i iako potiče iz siromaštva, danas je cenjena i kao ulična hrana i kao gastronomski dragulj toskanske kuhinje Ribolita (Ribollita) nije rođena u restoranima, već […] Ovaj članak Sirotinjska supa koja je osvojila ulice Toskane se pojavio prvo na TU magazin.

U italijanskoj regiji Toskana, među brdima prekrivenim vinogradima i maslinjacima, jedna supa je vekovima preživljavala zimu zajedno s narodom. Zove se Ribolita – što u prevodu znači „ponovo kuvana“ – i iako potiče iz siromaštva, danas je cenjena i kao ulična hrana i kao gastronomski dragulj toskanske kuhinje
Ribolita (Ribollita) nije rođena u restoranima, već u seljačkim kućama srednjovekovne Toskane. Domaćice bi koristile ono što su imale: stari hleb, zeleni kupus, pasulj, malo luka, celer i maslinovo ulje. Umesto da bacaju hleb koji je ostario, slagale su ga u lonac sa sezonskim povrćem i pasuljem, pa sve ponovo zagrevale. Tako je nastala supa koja je hranila celu porodicu danima.
Koja je vaša reakcija?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()