Premijera: Chardonnay 2023, Matalj

Crna flaša, crna etiketa sa zlatnim slovima, jasan znak da je u boci barikirani šardone od koga se puno toga očekuje. I dobija se… Sa položaja Bukovo, odmah uz vinariju Matalj, stiže grožđe za novo negotinsko belo vino Chardonnay 2023 iz serijala koji uključuju etikete Bagrina i Zemna. - Tako nekako mi zamišljamo šardone, jednu od najzastupljenijih i najzahvalnijih sorti za uzgoj u vinogradu koja se jako prilagođava svakom teroaru a sa druge strane ume da prenese ekspresiju teroara u vinu - objašnjava Nikola Mladenović Matalj. - To znači da možemo pronaći šardone veoma kremastog tela i snažne strukture prepun tropskog voća nalik na jako nabildovan šardone iz Napa doline i drugih veoma toplih klimata, pa do vina iz hladnih gde je prisutna izvesna doza kiseline, mineralnosti, herbalnosti. E, a sa ovim vinom smo mi tu negde, na sredokraći između ta dva stila. Vinograd Bukovo je sad u šestoj godini i grožđe se odatle ranije koristilo u osnovnoj varijanti šardonea Terasa koja, naravno, i dalje egzistira ali je faktor sazrevanja loza sada iskorišćen da se dobije jedno zbilja raskošno vino. Pozicija vinograda je severoistočna i blago zaklonjena od intenzivnog sunca koje u Negotinu ume da belim sortama pravi probleme pa je u severnom delu izvršena i blaga defolijacija kako bi ipak malo više sunca dodirnulo grožđe. U svakom slučaju, nakon 10 meseci negovanja na talogu i u baricima koji su sad isključivo francuski od kad je i čitava vinarija prešla na njih, a korišćeno je oko 40 procenata novog hrasta, postignut je izvrstan balans u voćnosti i kiselinama, te sa druge strane u punoći tela.  Ukus apsolutno prati raskošan zreli voćni miris, punoća vina kao da se unapred ogleda u zlatnoj boji i čitav se moćni ekstrakt iz čaše, podržan osvežavajući istrajnim kiselinama, bukvalno replicira u jako dugoj završnici. Zašto je nastalo ovo vino? Pa možda je bilo za očekivanje  da Matalj u belom segmentu iznese alternativu nadaleko poznatom kaberneu i drugim Matalj crvenim vinima po kojima ljubitelji prepoznaju vinariju. Ali, može li ovo vino tokom predstojećeg leta biti zamena ozbiljnim crvenim etiketama? - Ne može, ali može biti vino na koje će se obratiti malo više pažnje, za koje je potrebno malo atmosfere, smirenja. Znači, ono traži da mu se posvetite pri čemu je poželjna blaga dekantacija, što da ne? I onda može izneti dosta hrane u letnjim mesecima, naravno ne roštiljska mesa, ali razne vrste pernate živine, pa čak i letnje sarmice, jagnjeće pečenje, možda nekakve grčke musake i slično. To je nešto što se jako lepo uklapa - zaključuje Mladenović.  | Foto: Slobodan Vidović

Maj 31, 2025 - 22:16
 0  11
X
Premijera: Chardonnay 2023, Matalj
Premijera: Chardonnay 2023, Matalj

Crna flaša, crna etiketa sa zlatnim slovima, jasan znak da je u boci barikirani šardone od koga se puno toga očekuje. I dobija se…

Sa položaja Bukovo, odmah uz vinariju Matalj, stiže grožđe za novo negotinsko belo vino Chardonnay 2023 iz serijala koji uključuju etikete Bagrina i Zemna.

- Tako nekako mi zamišljamo šardone, jednu od najzastupljenijih i najzahvalnijih sorti za uzgoj u vinogradu koja se jako prilagođava svakom teroaru a sa druge strane ume da prenese ekspresiju teroara u vinu - objašnjava Nikola Mladenović Matalj. - To znači da možemo pronaći šardone veoma kremastog tela i snažne strukture prepun tropskog voća nalik na jako nabildovan šardone iz Napa doline i drugih veoma toplih klimata, pa do vina iz hladnih gde je prisutna izvesna doza kiseline, mineralnosti, herbalnosti. E, a sa ovim vinom smo mi tu negde, na sredokraći između ta dva stila.

Vinograd Bukovo je sad u šestoj godini i grožđe se odatle ranije koristilo u osnovnoj varijanti šardonea Terasa koja, naravno, i dalje egzistira ali je faktor sazrevanja loza sada iskorišćen da se dobije jedno zbilja raskošno vino.

Pozicija vinograda je severoistočna i blago zaklonjena od intenzivnog sunca koje u Negotinu ume da belim sortama pravi probleme pa je u severnom delu izvršena i blaga defolijacija kako bi ipak malo više sunca dodirnulo grožđe.

matalj sardone 1992

U svakom slučaju, nakon 10 meseci negovanja na talogu i u baricima koji su sad isključivo francuski od kad je i čitava vinarija prešla na njih, a korišćeno je oko 40 procenata novog hrasta, postignut je izvrstan balans u voćnosti i kiselinama, te sa druge strane u punoći tela. 

Ukus apsolutno prati raskošan zreli voćni miris, punoća vina kao da se unapred ogleda u zlatnoj boji i čitav se moćni ekstrakt iz čaše, podržan osvežavajući istrajnim kiselinama, bukvalno replicira u jako dugoj završnici.

Zašto je nastalo ovo vino? Pa možda je bilo za očekivanje  da Matalj u belom segmentu iznese alternativu nadaleko poznatom kaberneu i drugim Matalj crvenim vinima po kojima ljubitelji prepoznaju vinariju. Ali, može li ovo vino tokom predstojećeg leta biti zamena ozbiljnim crvenim etiketama?

- Ne može, ali može biti vino na koje će se obratiti malo više pažnje, za koje je potrebno malo atmosfere, smirenja. Znači, ono traži da mu se posvetite pri čemu je poželjna blaga dekantacija, što da ne? I onda može izneti dosta hrane u letnjim mesecima, naravno ne roštiljska mesa, ali razne vrste pernate živine, pa čak i letnje sarmice, jagnjeće pečenje, možda nekakve grčke musake i slično. To je nešto što se jako lepo uklapa - zaključuje Mladenović.  |

Foto: Slobodan Vidović

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow