Pancerote sa krem sirom i šunkom

Pancerote su omiljeni talijanski zalogaji koji spajaju mekano tijesto i razne nadjeve. U ovom receptu naučit ćete kako pripremiti pancerote sa krem sirom i šunkom, idealne za brzi doručak ili večeru. Ovaj jednostavan recept oduševit će vašu porodicu i prijatelje. Za pripremu ovih ukusnih pancerota potrebno je samo nekoliko sastojaka: toplo mlijeko, voda, ulje, svježi ... The post Pancerote sa krem sirom i šunkom appeared first on Gastro kutak.

Mar 14, 2025 - 10:56
 0  7
Pancerote sa krem sirom i šunkom

Pancerote su omiljeni talijanski zalogaji koji spajaju mekano tijesto i razne nadjeve. U ovom receptu naučit ćete kako pripremiti pancerote sa krem sirom i šunkom, idealne za brzi doručak ili večeru. Ovaj jednostavan recept oduševit će vašu porodicu i prijatelje.

Za pripremu ovih ukusnih pancerota potrebno je samo nekoliko sastojaka: toplo mlijeko, voda, ulje, svježi kvasac, šećer, sol, brašno, krem sir i šunka. Proces je brz i jednostavan, a rezultat je mekano i mirisno pecivo koje možete prilagoditi vlastitim željama dodajući omiljene nadjeve.

pancerote
Izvor – marijakitchen (Instagram)

Pripremite savršene pancerote sa krem sirom i šunkom:

pancerote
Print

Recept za pancerote:

Ovaj recept za pancerote sa krem sirom i šunkom idealan je za brz i ukusan obrok, bilo da je u pitanju doručak ili večera. Mekano i mirisno testo, uz jednostavan nadev, čini pancerote savršenim zalogajem koji će oduševiti cijelu porodicu.
Obrok Peciva
Kuhinja Italijanska
Vrijeme pripreme 15 minutes
Vrijeme pečenja 20 minutes
Total Time 50 minutes
Serviranje 5 osoba
Kalorije 300kcal
Autor marijakitchen
Trošak 4 EUR

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 ml Toplo mlijeko
  • 100 ml Topla voda
  • 100 ml Ulje
  • 1/2 kockice Svježi kvasac
  • 1 kašičica Šećer
  • 1 kašičica So
  • 500-600 g Brašno (dodavati postepeno)

Za nadjev:

  • Krem sir
  • Šunka

Za premazivanje:

  • 1 kom Jaje
  • Susam (za posipanje)

Priprema

Priprema tijesta:

  • U većoj posudi pomešajte toplo mlijeko, vodu i ulje. U drugoj manjoj posudi rastopite kvasac u malo tople vode, dodajte šećer i ostavite da se aktivira (oko 5 minuta). Dodajte kvasac u posudu sa mlijekom, vodom i uljem, pa umiješajte so. Postepeno dodajte brašno i mjesite dok ne dobijete mekano i glatko tijesto.

Odmor tijesta:

  • Pokrijte posudu sa tijestom i ostavite ga da odstoji na toplom mjestu oko 20 minuta, dok ne nadođe.

Oblikovanje pancerota:

  • Nadošlo tijesto razvaljajte oklagijom na blago pobrašnjenoj površini. Koristite okruglu modlicu ili neku posudu da vadite krugove. Na svaki krug stavite po kašiku krem sira i komadić šunke (ili po želji drugog nadjeva).

Zatvaranje pancerota:

  • Preklopite tijesto preko nadjeva, pritisnite ivice prstima, a zatim ih dodatno pritisnite viljuškom kako biste osigurali da se dobro zatvore.

Premazivanje i pečenje:

  • Umutite jaje i premazujte svaku pancerotu. Posipajte susamom i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene (oko 15-20 minuta).

Finalizacija:

  • Posle pečenja, dok su još vruće, pospite pancerote rendanim kačkavaljem i dodajte malo kečapa po želji.

Zanimljivo je da je naziv “pancerote” množina od talijanske riječi “panzerotto”, što znači malo pecivo. Ova jela potiču iz južne Italije, posebno iz Apulije, gdje su poznata kao “calzone”. Bez obzira na naziv, pancerote su uvijek ukusne i zasitne, savršene za svaki obrok.

Recept za pogačice sa posnim sirom pogledaj klikom ovdje!

Detaljan recept i priprema – marijakitchen (Instagram):

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow