Najpoznatiji ugostitelji u Banjaluci zaradili milione
Na vrhu liste kao i ranijih godina je „Mala stanica“ The post Najpoznatiji ugostitelji u Banjaluci zaradili milione appeared first on Capital.ba - Informacija je capital.

BANJALUKA – Najpoznatiji restorani i roštiljnice u Banjaluci prošle godine su zaradili više od sedam miliona maraka, otkriva CAPITAL analizirajući finansijske izvještaje koje su banjalučki ugostitelji dostavili APIF-u.
Na vrhu liste kao i ranijih godina je „Mala stanica“. Ovaj restoran koji posluje na više lokacija prošle godine je ostvario prihod od oko 7,7 miliona KM. To je nešto manje nego godinu ranije, ali je zato dobit umanjena sa 1,7 miliona u 2023. godini na manje od 1,4 miliona maraka prošle godine.
Po prihodu slijedi restoran “Don Sergio” u tržnom centru “Delta”, a po zaradi restoran-bar „Appetito“ u naselju Ada. Preduzeće “Funky busines” u okviru koje posluje restoran “Don Sergio” prošle godine imalo je prihod od 3,6 miliona ili oko 800 hiljada više nego godinu ranije, ali je dobit sa 127 hiljada pala na svega nešto više od 100 hiljada KM. U restoran-baru “Appetito” gosti su prošle godine ostavili skoro 3,2 miliona, dok je ostvarena zarada od 1,15 miliona KM. U odnosu na godinu ranije, prihod je veći za skoro 700 hiljada, a dobit za više od 200 hiljada KM.
Na trećem mjestu po zaradi je roštiljnica „Obeliks“. Ova roštiljnica prošle godine je pazarila više od 2,5 miliona i ostvarila dobit od 716 hiljada KM. Interesantno je da je „Obeliks“ u odnosu na prethodnu godinu povećao prihod za oko 60 hiljada KM, dok mu je dobit za otprilike toliko smanjena.
Slijedi najveći banjalučki restoran „Stara Ada“ koji je lani ostvario bolji poslovni rezultat u odnosu na 2023. godinu. Na prihod od oko 5,4 miliona maraka, što je za 600 hiljada više nego godinu ranije, „Stara ada“ je ostvarila dobit od 663.000, dok je 2023. zarada iznosila oko 480 hiljada KM.
Poslije „Stare ade“ ide restoran „Kazamat“ koji se nalazi na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Ovaj restoran kojim upravlja isti gazda kao i restoranima „Mala stanica“ i picerijom „Kod Brke“ pazario je oko 2,4 miliona, što je gotovo isto kao i godinu ranije. I ostvarena dobit je gotovo ista kao i prethodne godine i iznosi 581 hiljadu KM.
Za restoran „My Way“ koji je poznat po jagnjetini prošla godina nije bila uspješna kao prethodna. „My Way“ je imao oko 1,7 miliona prihoda, što je za 300 hiljada manje nego 2023. godine, dok je dobit prepolovljena i pala je sa 895 hiljada na 425 hiljada KM.
Slično kao „Kazamat“ i restoran „Marcello“ neznatno je popravio poslovni uspjeh iz prethodne godine. Ovaj restoran povećao je prihod sa 1,4 na 1,45 miliona KM uz rast dobiti sa 306 hiljada na 319 hiljada KM.
I roštiljnica „A&D“ povećala je prihod sa 1,7 na 1,75 miliona KM, a rast prihoda donio je i povećanje dobiti sa 223 na više od 250 hiljada KM.
Zaradu je uvećao i restoran „Le Coq“. Prihod ovog restorana je povećan sa dva na oko 2,3 miliona KM, a dobit je porasla sa 202 hiljade na 224 hiljade KM.
I dva plutajuća restorana u Banjaluci prošle godine su ostvarila uspjeh. Restoran „Hedonist“ koji se nalazi na splavu uzvodno od gradskog mosta prošle godine je povećao prihod sa 959 hiljada na više od 1,1 milion KM, dok je dobit ostala na skoro istom nivou kao i prethodne godine – 209 hiljada KM.
Restoran „Banjalučki splav“ koji se nalazi nizvodno od gradskog mosta prihodovao je nešto više od milion maraka i ostvario dobit od 206 hiljada KM.
Prvi put uspješnu poslovnu godinu imao je restoran „Kaldrma 1929“ koji je od osnivanja 2021. godine poslovao sa gubicima. Ovaj restoran na banjalučkoj tržnici prošle godine je povećao prihod sa nešto više od dva miliona na 2,25 miliona maraka, dok je poslovni gubitak od 68 hiljada KM iz 2023. godine prošle godine pretvoren u dobit od 186 hiljada KM.
Gosti koji preferiraju zdravu hranu prošle godine su u restoranu „Rotkvica“ ostavili 763 hiljade maraka, a ovaj restoran zaradio je 121 hiljadu KM.
Sudeći po finansijskim izvještajima, reklo bi se da gosti u Banjaluci više vole zdravu hranu nego specijalitete od divljači. Naime, gosti su u „Lovačkom restoranu“ u naselju Priječani prošle godine ostavili 635 hiljada maraka, a ovaj restoran imao je duplo manju dobit nego „Rotkvica“ – „svega“ 64 hiljade KM.
Prihod restorana „Vrbas“ prošle godine se smanjio sa skoro dva miliona na manje od milion i po maraka, ali uprkos velikom padu pazara ovaj restoran je zadržao dobit na oko pedesetak hiljada KM.
Restoran „Orhideja“ u naselju Kočićev vijenac koji je takođe poznat po jagnjetini imao je uspješnu poslovnu godinu , ali ni blizu kao „My Way“. „Orhideja“ je imala prihod od 746 hiljada KM i dobit od oko 30 hiljada KM.
„Agape best“ zaradio 430.000 KM
Restoranu „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kćerke i snahe predsjednika RS Milorada Dodika u aprilu prošle godine zbog američkih sankcija ugašeni su računi.
Na istoj adresi kasnije je registrovano preduzeće „Agape best“ u vlasništvu Aleksandra Dobrića. „Agape best“ prošle godine je imao prihod od 1,93 miliona KM i dobit od 430 hiljada KM. To je slabiji rezultat nego što je godinu ranije ostvario „Agape“ koji je imao prihod od 2,5 miliona KM i dobit od preko 520 hiljada KM.
Početkom ove godine Gorica je objavila da zatvara restoran zbog američkih sankcija.
Za neke od poznatih banjalučkih restorana koje gosti veoma rado posjećuju, poput restorana „Integra“ i „Monogram“ ili restoran-hotela „Zlatna kruna“, nisu dostupni podaci o poslovanju u prošloj godini. Razlog je što ti ugostiteljski objekti posluju kao poslovne jedinice drugih pravnih subjekata koje nisu dužne da dostavljaju zasebne finansijske izvještaje APIF-u.
The post Najpoznatiji ugostitelji u Banjaluci zaradili milione appeared first on Capital.ba - Informacija je capital.
Koja je vaša reakcija?






