Lagani voćni kolač s pudingom i keksom – Bez pečenja!

Ako tražite brz i osvježavajući desert koji će oduševiti i goste i ukućane, onda je ovaj lagani voćni kolač pravi izbor. Savršeno balansira kremastu teksturu pudinga, hrskavost keksa i svježinu voća, a sve to bez uključivanja pećnice. Gotov je za svega 15 minuta aktivnog rada, što ga čini idealnim za tople dane kada vam se ... The post Lagani voćni kolač s pudingom i keksom – Bez pečenja! appeared first on Gastro kutak.

Maj 27, 2025 - 10:05
 0  8
Lagani voćni kolač s pudingom i keksom – Bez pečenja!

Ako tražite brz i osvježavajući desert koji će oduševiti i goste i ukućane, onda je ovaj lagani voćni kolač pravi izbor. Savršeno balansira kremastu teksturu pudinga, hrskavost keksa i svježinu voća, a sve to bez uključivanja pećnice. Gotov je za svega 15 minuta aktivnog rada, što ga čini idealnim za tople dane kada vam se ne zadržava dugo u kuhinji. Bez obzira jeste li početnik ili iskusan sladokusac, ovaj recept će vam uvijek uspjeti.

Jedna od najboljih stvari kod ovog kolača je njegova prilagodljivost. Možete koristiti svježe jagode i banane, ali po želji i drugo sezonsko voće poput borovnica, breskvi ili malina. Puding od vanilije u kombinaciji s maslacem i kiselom pavlakom stvara laganu, ali punu kremu koja se savršeno slaže s izlomljenim keksom. Rezultat je kremasti kolač s voćem koji izgleda raskošno, a sastoji se od nekoliko osnovnih namirnica koje već imate kod kuće.

Ovaj kolač bez pečenja nije samo praktičan i ukusan – on je i prava vizualna poslastica. Reže se lijepo, drži formu i idealan je za serviranje uz popodnevnu kavu, kao ljetni desert ili kao osvježavajuća poslastica za rođendanske proslave. Također, zahvaljujući blagim sastojcima, pogodan je i za djecu. Kada jednom probate ovu kombinaciju pudinga, šlaga i voća, postat će vam jedan od onih recepata koje redovito pripremate – jednostavno, brzo i uvijek fino.

Recept za Lagani voćni kolač
Izvor: Anina_slatka_slanoteka (Instagram)

Lagani voćni kolač s pudingom i keksom – bez pečenja, gotov za tren:

Lagani voćni kolač brzi recept
Print

Lagani voćni kolač

Savršen lagani kremasti kolač sa voćem, gotov za 15 minuta! Kombinacija pudinga, keksa, svježeg voća i šlaga bez pečenja – idealan ljetni desert koji svi obožavaju.
Course Desert, Kolač, Voćni desert
Kuhinja Balkanska, Domaća
Vrijeme pripreme 15 minutes
Vrijeme hlađenja 4 hours
Total Time 4 hours 15 minutes
Servings 12 porcija
Calories 180kcal
Author Anina slatka slanoteka
Cost 6 EUR

Sastojci

  • 1 l Mlijeko
  • 3 kesice Puding od vanilije
  • 6 kašika Kristal šećer
  • 150 g Maslac
  • 150 g Kisela pavlaka
  • 200 g Keks (izlomljeni)
  • 250 g Svježe jagode
  • 3 kom. Banane

Dodatno (za dekoraciju):

  • 150 g Šlag
  • 150 ml Kisela voda
  • 150 g Keks za podlogu

Priprema

  • Kalup dimenzija 30×20 cm obložite papirom za pečenje i poredajte keks po dnu.
  • U šerpu sipajte 800 ml mlijeka i dodajte šećer.
  • U preostalih 200 ml mlijeka razmutite puding.
  • Kada mlijeko proključa, dodajte razmućeni puding i kuhajte dok se ne zgusne.
  • U vrući puding dodajte maslac i miješajte na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi.
  • Sklonite s ringle i dodajte kiselu pavlaku, dobro izmiješajte.

Dodavanje keksa i voća:

  • Smjesu prebacite u veću posudu.
  • Dodajte lomljeni keks, sjeckane jagode i kolutiće banana.
  • Lagano promiješajte da se sve sjedini.

Slaganje kolača:

  • Vruću smjesu odmah sipajte preko podloge od keksa u kalupu.
  • Poravnajte površinu i stavite kolač u frižider na hlađenje – minimum 4 sata.
  • Umutite šlag sa kiselom vodom i premažite po potpuno ohlađenom kolaču.Po želji ukrasite voćem ili čokoladnim mrvicama.

Zanimljivo je kako ovakvi lagani voćni kolači postaju hit svakog ljeta – ne samo zbog jednostavne pripreme, već i zbog prilagodljivosti sezoni. Možete koristiti gotovo bilo koje svježe ili zamrznuto voće, kombinirati različite vrste keksa, pa čak i mijenjati puding po ukusu. Upravo ta fleksibilnost čini ovaj desert idealnim za svakodnevnu upotrebu, ali i za posebne prilike kada želite nešto efektno, a bez puno stresa.

Osim toga, ovaj tip kolača je izuzetno zahvalan za čuvanje – možete ga pripremiti dan ranije i ostaviti u frižideru, gdje će još bolje očvrsnuti i razviti puni okus. Ako želite dodatnu teksturu, možete ubaciti i sjeckane orahe, kokos, komadiće bijele čokolade ili preliv od karamele. Sloj šlaga na vrhu nije samo dekoracija – on zaokružuje laganu kremastu bazu i dodaje dodatnu dozu prozračnosti svakom zalogaju.

FAQ – Često postavljana pitanja za lagani voćni kolač:

1. Mogu li koristiti zamrznuto voće umjesto svježeg?
Da, ali je važno da se potpuno odledi i dobro ocijedi kako bi se spriječilo razvlaživanje kolača.

2. Koliko dugo kolač može stajati u frižideru?
Najbolje je konzumirati unutar 2–3 dana, iako može trajati i do 4 dana ako se dobro pokrije.

3. Može li se kolač zamrznuti?
Nije preporučljivo zbog voća i pudinga – tekstura može postati vodena nakon odmrzavanja.

4. Mogu li koristiti biljne zamjene (veganska verzija)?
Da! Koristite biljno mlijeko, veganski margarin i biljni puding – rezultat će biti sličan i ukusan.

Recept za Lagani voćni kolač bez pečenja
Izvor: Anina_slatka_slanoteka (Instagram)

Korisni kulinarski savjeti i trikovi:

  • Puding kuhajte na srednje jakoj vatri i neprestano miješajte – tako ćete izbjeći grudice.
  • Dodajte maslac dok je puding još vruć, jer se tada najlakše otopi i ravnomjerno sjedini.
  • Voće nasjeckajte neposredno prije dodavanja kako ne bi pustilo previše soka.
  • Šlag miksajte s hladnom kiselom vodom – dobit ćete čvrst, stabilan sloj koji se lako maže.

Zamjene za sastojke:

  • Mlijeko – biljno mlijeko (sojino, bademovo).
  • Maslac – margarin bez laktoze ili kokosovo ulje.
  • Pavlaka – grčki jogurt za više proteina, ili biljna pavlaka za vegansku opciju.
  • Šlag + kisela voda – biljna zamjena za šlag ili kokosova krema.
  • Puding od vanilije – puding od kokosa, karamela, pa čak i čokoladni (za novu dimenziju).

Najčešće greške i kako ih izbjeći:

  • Voće se ne ocijedi – kolač postaje vodenast. Rješenje: lagano posušiti papirnim ubrusom.
  • Puding se ne zgusne dovoljno – nije pravilno zakuhan. Rješenje: koristiti tačnu količinu gustina i kuhati do željene gustoće.
  • Previše keksa u smjesi – kolač postaje pretežak. Rješenje: držati se količine iz recepta.
  • Šlag se stavi na topao kolač – rastapa se. Rješenje: kolač mora biti potpuno ohlađen.

Kako unaprijediti i personalizirati recept:

  • Dodaj mrvljeni orašasti sloj (orasi, bademi) između pudinga i voća.
  • Umjesto klasičnih keksa, koristi plazmu, petit beurre ili bezglutenske kekse.
  • U puding možeš dodati koricu limuna ili naranče za dodatnu svježinu.
  • Po vrhu naribaj bijelu čokoladu ili kokosovo brašno za dekoraciju.
  • Napravi verziju u čašama ili čašicama – idealno za posluživanje na svečanostima.

Recept koji ne smijete propustiti

Recept i detaljna priprema – Anina_slatka_slanoteka (Instagram):

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow