Grožđe obećava, ali radnika manjka
Uprkos visokim temperaturama, rastućim troškovima i nedostatku radne snage, vinogradari širom Srpske za sada uspijevaju da održe zasade. The post Grožđe obećava, ali radnika manjka appeared first on Capital.ba - Informacija je capital.

BANJALUKA – Uprkos visokim temperaturama, rastućim troškovima i nedostatku radne snage, vinogradari širom Srpske za sada uspijevaju da održe zasade, ali berbu, koja slijedi za dva mjeseca, čekaju sa oprezom, svjesni da se, kako kažu, u poljoprivredi sve može promijeniti preko noći.
Berba grožđa u većini domaćih vinograda očekuje se krajem avgusta i početkom septembra, a dosadašnji topli dani i izostanak većih nepogoda ulivaju optimizam proizvođačima. Vinogradari često napominju da je svaka godina nova neizvjesnost. Ipak, pored stalne brige o stanju loze, vinari se sve više suočavaju s rastom troškova proizvodnje, problemom plasmana i hroničnim nedostatkom radne snage, što posebno dolazi do izražaja u sezoni berbe.
Vlasnik vinarije “Jungić” iz Čelinca Željko Jungić, koji je prve čokote zasadio 2005. godine na porodičnom imanju u Markovcu, kaže da visoke temperature za sada ne predstavljaju direktnu opasnost za grožđe.
“Dobro bi bilo da su nešto niže, mada je i trenutno stanje podnošljivo. Ipak, nikada ne možemo znati šta sve može da nas snađe do berbe, koja je planirana za dva mjeseca”, ističe Jungić.
On kaže da već šest godina obrađuje istu površinu od sedam hektara, ali da već neko vrijeme razmišlja o proširenju.
“Plan nam je da povećamo zasade kako ne bismo morali dokupljivati grožđe iz Hercegovine, ali nas u tome koči nedostatak radne snage. Teško je naći ljude koji su spremni da rade. Za sadašnju površinu se snalazimo, ali svako širenje bilo bi veliki izazov”, dodaje on.
Njihova vina najviše se, ističe Jungić, prodaju na području Banjaluke, ali i u drugim dijelovima Srpske, a mogu se naći i u zemljama Evropske unije, SAD i Brazilu.
Slična iskustva imaju i na jugu Srpske. Vlasnik vinarije “Popovac” iz Trebinja Stevo Popovac kaže da je vrijeme ove godine naklonjeno vinarima.
“Sve nam za sada ide naruku. Grožđe je zdravo, lijepo napreduje. Redovno navodnjavamo i tretmani su urađeni kako treba. Ako nas zaobiđu oluje i nevrijeme, ove godine imaćemo i dobar i obilan rod”, tvrdi Popovac.
On navodi da trenutno obrađuju vinograd od 25 dunuma, ali i da planiraju proširenje novim sadnicama već iduće godine.
“Zbog visokih temperatura berba će početi nešto ranije, u avgustu. Grožđe proizvodimo isključivo za potrebe naše vinarije”, priča Popovac.
Prema njegovim riječima, teško je održati kontinuitet proizvodnje, jer sve poskupljuje, a radnike je teško naći.
“Od zarade ne možemo obnoviti ni približno ono što uložimo. Ipak, vjerni kupci nas podržavaju pa ne odustajemo”, naglašava Popovac.
Direktorica prnjavorske vinarije “Fazan” Nada Harijan kaže da su prve prognoze dobre, ali oprez je uvijek prisutan.
“Grožđe je u dobrom stanju i rodilo je kako treba. Ako se nastavi ovakav trend, prinos će biti bolji nego prošle godine. Prve sorte bi mogle biti spremne za berbu već početkom avgusta”, kaže ona.
Dodala je da se njihov vinograd prostire na četiri hektara.
“Naše grožđe je od početka organsko, a ove godine očekujemo i zvanični sertifikat i sve što rodi koristimo isključivo za proizvodnju sopstvenog vina. Izvoz nam je spas, jer je plasman na domaćem tržištu veoma težak”, kazala je Harijanova ističući da je posao u vinogradu mukotrpan, zahtijeva svakodnevno prisustvo, a berba je najzahtjevnija.
“Srećom, u tom periodu možemo računati na komšije, rođake i članove porodice”, rekla je Harijanova.
Kao i većina vinara u Srpskoj i BiH, i Nada Harijan najavljuje moguće korekcije cijena vina.
“Sve je poskupjelo, pa će i naše cijene morati pratiti tu tendenciju. Ne sjećam se kad su cijene mijenjane, a sada jednostavno se mora ići sa korekcijom. O tome smo obavijestili i svoje klijente”, kazala je Harijanova. Glas Srpske
The post Grožđe obećava, ali radnika manjka appeared first on Capital.ba - Informacija je capital.
Koja je vaša reakcija?






