Deveti Salon žilavke ponovo okupio najbolje vinare, specijalitetima oduševio restoran Toplik
Najbolji hercegovački vinari nastavili su tradiciju i sredinom augusta okupili su se u Trebinju. Deveti Salon žilavke, koji je organizovala trebinjska vinarija “Podrumi Vukoje 1982” u svojoj Vinskoj galeriji, ove godine je okupio oko 50 izlagača autohtonog vina žilavka iz istočne i zapadne Hercegovine, kao i proizvođača maslina i posebnih hercegovačkih delicija. Rod Smith, predsjednik [...] The post Deveti Salon žilavke ponovo okupio najbolje vinare, specijalitetima oduševio restoran Toplik appeared first on Biznis Info.

Najbolji hercegovački vinari nastavili su tradiciju i sredinom augusta okupili su se u Trebinju.
Deveti Salon žilavke, koji je organizovala trebinjska vinarija “Podrumi Vukoje 1982” u svojoj Vinskoj galeriji, ove godine je okupio oko 50 izlagača autohtonog vina žilavka iz istočne i zapadne Hercegovine, kao i proizvođača maslina i posebnih hercegovačkih delicija.
Rod Smith, predsjednik Instituta Master of wine, je otvorio manifestaciju i zahvalio za tu privilegiju.
– Iako mi je žao što ne govorim vaš jezik, znam da sve nas ipak spaja jedan poseban jezik, a to je jezik vina koji svi mi ovdje dobro znamo, tako da, iako je ovo moja prva posjeta ovoj manifestaciji, to nije i moj prvi boravak u Hercegovini, koja je postojbina dobrih vina – istakao je Smith, ocjenjujući izuzetnim Salon žilavke i ideju Vukoje da osmisli ovako nešto.
Radovan Vukoje, direktor “Podruma Vukoje 1982”, je izrazio ponos što je u posljednjih devet godina manifestacija prerasla u internacionalnu, okupivši vinare čitave Vinske ceste Hercegovine i proizvođače autohtonih jela koja idu rame uz rame sa razvojem vinogradarstva i vinarstva.
– Možda nam neke druge stvari i ne idu najbolje, ali enogastronomija i kvalitet naših vina, kao i uljarstva od maslina, pokazuju da svoju zemlju možemo predstavljati na dostojan način, naročito pokazujući svoje kvalitete u našoj jedinstvenoj sorti žilavka, koja je znak raspoznavanja Hercegovine i ono što nas najbolje prezentuje vani. Hvala svim izlagačima, a posebno Zdravku Marinkoviću, potpredsjedniku Spoljnotrgovinske komore BiH, i Goranu Račiću, predsjedniku Privredne komore RS – rekao je Radovan Vukoje.
Kuhari poznatog restorana “Toplik” iz Istočnog Sarajeva za ovu priliku pripremili su i posni i mrsni program.
– Predstavili smo se našom domaćom crvenom, bijelom i dimljenom pastrmkom, po kojoj smo prepoznatljivi, ali smo ponudili i naš džem koji u sebi ima tartufe, domaći ajvar sa tartufima, kreme od avokada i mnoge druge delicije koje ovdje na Salonu poslužujemo prvi put. Porodica Jovančić, koja je vlasnik “Toplika”, sa Vukojama ima višedecenijsku sjajnu saradnju – istakao je šef kuhinje restorana “Toplik” Saša Zoranić, koji je nedavno stigao sa takmičenja iz Kine, na kome je među brojnim šefovima kuhinja ušao u top 100, a njegovi specijaliteti ponuđeni u Trebinju su to i potvrdili.
Nakon zvaničnog događaja je organizovan i after party u Destileriji, Aperitivo baru i Shopu uz Nenu Murića, koji je još jednom potvrdio zašto je najtraženiji pjevač za velike zabave i proslave u našoj zemlji.
The post Deveti Salon žilavke ponovo okupio najbolje vinare, specijalitetima oduševio restoran Toplik appeared first on Biznis Info.
Koja je vaša reakcija?






