Deveti Salon žilavke ponovo okupio najbolje vinare, specijalitetima oduševio restoran Toplik

Najbolji hercegovački vinari nastavili su tradiciju i sredinom augusta okupili su se u Trebinju. Deveti Salon žilavke, koji je organizovala trebinjska vinarija “Podrumi Vukoje 1982” u svojoj Vinskoj galeriji, ove godine je okupio oko 50 izlagača autohtonog vina žilavka iz istočne i zapadne Hercegovine, kao i proizvođača maslina i posebnih hercegovačkih delicija. Rod Smith, predsjednik [...] The post Deveti Salon žilavke ponovo okupio najbolje vinare, specijalitetima oduševio restoran Toplik appeared first on Biznis Info.

Aug 21, 2025 - 07:27
Aug 21, 2025 - 07:28
 0  8
X
Deveti Salon žilavke ponovo okupio najbolje vinare, specijalitetima oduševio restoran Toplik

Najbolji hercegovački vinari nastavili su tradiciju i sredinom augusta okupili su se u Trebinju.

Deveti Salon žilavke, koji je organizovala trebinjska vinarija “Podrumi Vukoje 1982” u svojoj Vinskoj galeriji, ove godine je okupio oko 50 izlagača autohtonog vina žilavka iz istočne i zapadne Hercegovine, kao i proizvođača maslina i posebnih hercegovačkih delicija.

Rod Smith, predsjednik Instituta Master of wine, je otvorio manifestaciju i zahvalio za tu privilegiju.

– Iako mi je žao što ne govorim vaš jezik, znam da sve nas ipak spaja jedan poseban jezik, a to je jezik vina koji svi mi ovdje dobro znamo, tako da, iako je ovo moja prva posjeta ovoj manifestaciji, to nije i moj prvi boravak u Hercegovini, koja je postojbina dobrih vina –  istakao je Smith, ocjenjujući izuzetnim Salon žilavke i ideju Vukoje da osmisli ovako nešto.

Radovan Vukoje, direktor “Podruma Vukoje 1982”, je izrazio ponos što je u posljednjih devet godina manifestacija prerasla u internacionalnu, okupivši vinare čitave Vinske ceste Hercegovine i proizvođače autohtonih jela koja idu rame uz rame sa razvojem vinogradarstva i vinarstva.

– Možda nam neke druge stvari i ne idu najbolje, ali enogastronomija i kvalitet naših vina, kao i uljarstva od maslina, pokazuju da svoju zemlju možemo predstavljati na dostojan način, naročito pokazujući svoje kvalitete u našoj jedinstvenoj sorti žilavka, koja je znak raspoznavanja Hercegovine i ono što nas najbolje prezentuje vani. Hvala svim izlagačima, a posebno Zdravku Marinkoviću, potpredsjedniku Spoljnotrgovinske komore BiH, i Goranu Račiću, predsjedniku Privredne komore RS – rekao je Radovan Vukoje.

Kuhari poznatog restorana “Toplik” iz Istočnog Sarajeva za ovu priliku pripremili su i posni i mrsni program.

– Predstavili smo se našom domaćom crvenom, bijelom i dimljenom pastrmkom, po kojoj smo prepoznatljivi, ali smo ponudili i naš džem koji u sebi ima tartufe, domaći ajvar sa tartufima, kreme od avokada i mnoge druge delicije koje ovdje na Salonu poslužujemo prvi put. Porodica Jovančić, koja je vlasnik “Toplika”, sa Vukojama ima višedecenijsku sjajnu saradnju – istakao je šef kuhinje restorana “Toplik” Saša Zoranić, koji je nedavno stigao sa takmičenja iz Kine, na kome je među brojnim šefovima kuhinja ušao u top 100, a njegovi specijaliteti ponuđeni u Trebinju su to i potvrdili.

Nakon zvaničnog događaja je organizovan i after party u Destileriji, Aperitivo baru i Shopu uz Nenu Murića, koji je još jednom potvrdio zašto je najtraženiji pjevač za velike zabave i proslave u našoj zemlji.

The post Deveti Salon žilavke ponovo okupio najbolje vinare, specijalitetima oduševio restoran Toplik appeared first on Biznis Info.

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow