Brzi jogurt uštipci – Bez čekanja da tijesto naraste!

Brzi jogurt uštipci savršeno su rješenje kad poželiš topli doručak, a nemaš vremena čekati da tijesto naraste. Jogurt i prašak za pecivo stvaraju prirodnu “instant pjenicu” pa se uštipci napuhnu već u prvim minutama prženja. Rezultat je prozračna sredina i zlatno-hrskava korica koja podsjeća na domaći kruh iz tave, ali bez kvasca i dugog dizanja. ... The post Brzi jogurt uštipci – Bez čekanja da tijesto naraste! appeared first on Gastro kutak.

Maj 16, 2025 - 07:05
 0  10
Brzi jogurt uštipci – Bez čekanja da tijesto naraste!

Brzi jogurt uštipci savršeno su rješenje kad poželiš topli doručak, a nemaš vremena čekati da tijesto naraste. Jogurt i prašak za pecivo stvaraju prirodnu “instant pjenicu” pa se uštipci napuhnu već u prvim minutama prženja. Rezultat je prozračna sredina i zlatno-hrskava korica koja podsjeća na domaći kruh iz tave, ali bez kvasca i dugog dizanja.

Zanimljivo je da se slični uštipci javljaju diljem Balkana pod različitim imenima: od “mira” u Bosni do “mekika” u Makedoniji. Svima im je zajedničko da se prže u dubokom ulju, no varijanta s jogurtom posebno je popularna jer mliječna kiselina omekšava gluten i daje tijestu blagi, blago kiseli šmek. Upravo zato ovi mekani jogurt uštipci savršeno pristaju slanim dodacima poput sira ili ajvara, ali i slatkim premazima – med se predivno upija u spužvastu strukturu.

Priprema je toliko jednostavna da recept uspijeva i potpunim početnicima: smjesa se umuti jednom zdjelom, razvalja se na pola centimetra i reže u kocke ili rombove. Ako želiš moderniji pristup, uštipke možeš ispeći u fritezi na vrući zrak s minimalno ulja. Temperatura 180 °C i osam minuta po strani daju jednako mekan rezultat, ali uz manju masnoću.

Brzi jogurt uštipci bez dizanja tijesta
Izvor: Kuvajte_sa_kacom (Instagram)

Brzi jogurt uštipci – Mekan doručak bez kvasca gotov za 15 minuta:

Brzi jogurt uštipci recept
Print

Brzi jogurt uštipci – Bez kvasca

Lagani uštupci s jogurtom prže se bez čekanja da tijesto naraste, pa ćete za tren na stolu imati hrskavi, mekani zalogaj savršen uz sir, ajvar ili slatki namaz.
Course doručak, užina
Kuhinja Balkanska, Tradicionalna
Vrijeme pripreme 5 minutes
Vrijeme pečenja 10 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 4 osobe
Calories 220kcal
Author Katarina Vojinović
Cost 3 EUR

Sastojci

  • 2 kom. Jaja
  • 200 ml Tekući jogurt
  • 2 kašike Suncokretovo ulje
  • 400 g Glatko brašno
  • 1 kesica Prašak za pecivo
  • 1 kašičica So

Priprema

  • Spoji mokre sastojke – U zdjeli pjenjačom kratko izmiješaj jaja, jogurt i ulje dok ne postanu glatki.
  • Dodaj suhe sastojke – U posebnoj posudi promiješaj brašno, prašak za pecivo i sol pa ih postepeno umiješaj u mokru smjesu. Dobit ćeš mekano, blago ljepljivo tijesto.
  • Razvaljaj – Lagano pobrašni radnu površinu, prebaci tijesto i premijesi ga tek toliko da se ne lijepi. Razvaljaj na ≈ 0,5 cm debljine.
  • Izreži oblike – Nožem ili kotačićem nareži kocke ili rombove željene veličine.
  • Prženje – U dubljoj tavi zagrij 2-3 cm ulja na srednje jakoj vatri (ulje treba „pjeniti“ oko drvene kuhače, ne previše šuštati). Prži uštipke 1-2 minute po strani dok ne poprime zlatnu boju.
  • Ocijedi & posluži – Vadilicom prebaci na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Posluži toplo – slane varijante uz sir ili ajvar, a slatke uz džem ili med.

Napomene

Bilješke / Savjeti:

  • Ako voliš „pufnastiju“ teksturu, dio brašna (do 100 g) zamijeni oštrim brašnom.
  • Ulje održavaj na 170 °C – previsoka temperatura stvara tamnu koru, a unutrašnjost ostaje sirova.
  • Dodaj žlicu sitno sjeckanog peršina ili ribanog sira direktno u tijesto za aromatičnu verziju.

Zanimljivosti o brzim jogurt uštipcima:

Mnogi peku uštipke isključivo u dubokom ulju, no zanimljiva je činjenica da se isti recept odlično ponaša i u pećnici ako se tijesto premaže tankim slojem maslinova ulja. Na 200 °C, s ventilatorom, kocke se podignu poput mini pogačica pa dobiješ “air-fryer” efekt i gotovo 40 % manje masnoće u usporedbi s klasičnim prženjem. Još jedna varijanta potječe iz Like: uštipci se razvaljaju deblje i peku na suhoj tavi od gusa – rezultat je rustikalan, s lako pougljenjenim točkicama koje podsjećaju na tortilju i sjajno upijaju maslac ili med.

Ukoliko planiraš unaprijed, tijesto se može spremiti u hladnjak do 24 sata. Jogurt djeluje kao prirodni “starter” pa će hladna fermentacija dati još bogatiji okus bez kvasca. Samo izvadi smjesu 15 min prije oblikovanja da se malo opusti, razvaljaj i prži kao inače; dobit ćeš iznenađujuće aromatične uštipke koji mirišu na svježi kruh iz pekare.

Brzi jogurt uštipci bez čekanja
Izvor: Gastro Kutak (Facebook)

FAQ – često postavljana pitanja – Brzi jogurt uštipci:

  • Mogu li tijesto zamrznuti?
    Da. Razvaljane sirove kocke zamrzni na plehu, poslije prebaci u vrećicu. Prži ih zamrznute +1 min po strani.
  • Kako spriječiti pretjerano upijanje ulja?
    Ulje održavaj oko 170 °C; preniska temp. = masni uštipci. Testiraj drvenom kuhačom – oko nje se trebaju formirati sitni mjehurići.
  • Jesu li dobri i sljedeći dan?
    Postanu mekši; podgrij ih 5 min na 160 °C u pećnici ili 30 s u tosteru.
  • Mogu li koristiti grčki jogurt?
    Može, ali razrijedi ga s 1–2 žlice mlijeka da tijesto ne bude prečvrsto.

Korisni savjeti & trikovi:

  • Prosij dio brašna direktno na radnu površinu: sprječava ljepljenje bez dodavanja viška brašna u tijesto.
  • Za ravnomjerno prženje okreni uštipke čim počnu bubriti – boja će biti jednaka s obje strane.
  • Miješaj tijesto samo dok se spoji; pretjerano gnječenje stvara žilavu teksturu.
Brzi jogurt uštipci recept
Izvor: Gastro Kutak (Facebook)

Zamjene sastojaka:

  • Brašno – pola integralnog (više vlakana) | samo tip 00 (finija tekstura)
  • Jogurt – kefir (zdravija varijanta) | punomasno kiselo vrhnje (raskošniji okus)
  • Ulje u smjesi – rastopljeni maslac (bogatiji miris)
  • So – dimljena sol ili začinska sol s vlascem (aromatična verzija)

Najčešće greške i kako ih izbjeći:

  • Tijesto jako tvrdo – dodano je previše brašna; cilj je mekana, blago ljepljiva smjesa.
  • Tamna korica, sirova sredina – ulje pregrijano; smanji vatru ili prži u manjoj seriji.
  • Nejednaki mjehurići – tijesto nije ravnomjerno razvaljano; koristi lagani valjak i ujednačen pritisak.

Ideje za personalizaciju – Brzi jogurt uštipci:

  • Umiješaj žličicu mljevene paprike ili origana za “pizza” uštipke.
  • Dodaj šaku naribanog tvrdog sira u tijesto – sir se rastopi i stvara male džepiće okusa.
  • Za slatku verziju izbaci sol, dodaj vanilin šećer i pospi pržene uštipke cimet-šećerom.

Recept koji ne smijete propustiti

Da li vam se svidio ovaj recept za brze jogurt uštipke?

Ocijenite ga u nastavku ispod, podijelite utiske sa nama u komentaru ili nas označite na društvenim mrežama uz tag @brza_kuhinja ili @gastro.kutak.

The post Brzi jogurt uštipci – Bez čekanja da tijesto naraste! appeared first on Gastro kutak.

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow