Kremasti sos od bijelog luka

​Ako tražite savršen dodatak jelima koji će oduševiti vaše nepce, ovaj kremasti sos od bijelog luka je pravi izbor. Priprema je jednostavna, a rezultat je bogat i aromatičan umak koji se savršeno slaže s roštiljem, pečenim krumpirom, salatama ili svježim kruhom.​ Ovaj domaći umak od bijelog luka, inspiriran tradicionalnim libanonskim receptom poznatim kao toum, koristi ... The post Kremasti sos od bijelog luka appeared first on Gastro kutak.

Apr 26, 2025 - 06:06
 0  7
Kremasti sos od bijelog luka

​Ako tražite savršen dodatak jelima koji će oduševiti vaše nepce, ovaj kremasti sos od bijelog luka je pravi izbor. Priprema je jednostavna, a rezultat je bogat i aromatičan umak koji se savršeno slaže s roštiljem, pečenim krumpirom, salatama ili svježim kruhom.​

Ovaj domaći umak od bijelog luka, inspiriran tradicionalnim libanonskim receptom poznatim kao toum, koristi samo nekoliko osnovnih sastojaka poput bijelog luka, mlijeka, ulja i limunovog soka. Rezultat je glatka i kremasta tekstura koja podsjeća na majonezu, ali s intenzivnijim okusom bijelog luka. Priprema ne zahtijeva puno vremena, a okus će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.​

Zanimljivo je da je toum proglašen jednim od najboljih umaka na svijetu prema gastro vodiču Taste Atlas. Njegova popularnost raste zbog jednostavne pripreme i svestranosti u kombiniranju s različitim jelima. Bilo da ga koristite kao namaz, dip ili preljev, ovaj kremasti sos od bijelog luka će obogatiti svako jelo i postati nezaobilazan u vašoj kuhinji.​

kremasti sos od bijelog luka

Kremasti sos od bijelog luka (recept bez majoneze):

kremasti sos od bijelog luka
Print

Recept za sos od bijelog luka:

Otkrij kako napraviti savršeno kremasti sos od bijelog luka u samo 10 minuta! Idealan uz roštilj, krumpir, salate i kruh – domaći umak koji ćeš praviti iznova. Jednostavan recept, bogat okus i glatka tekstura koju će svi obožavati!
Course sos od bijelog luka
Kuhinja Internacionalna
Vrijeme pripreme 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 6 osoba
Calories 600kcal
Cost 3 EUR

Sastojci

  • 3 glavice Bijeli luk
  • 1/2 šolje Mlijeko
  • 1 kašičica So
  • 1 kašika Jabukov ocat ili sviježe iscijeđeni sok od limuna
  • 1 do 1 i po šoljice Biljno ulje (dodavati po potrebi za željenu gustoću)
  • Svježi peršun ili origano (po želji)

Priprema

  • Priprema smjese: U blender ili posudu za štapni mikser dodajte oguljene glavice bijelog luka, hladno mlijeko, sol i jabučni ocat ili limunov sok. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.​
  • Dodavanje ulja: Dok je uređaj uključen, polako dodajte biljno ulje u tankom mlazu. Nastavite miksati dok se ne formira gust, kremast umak sličan majonezi.
  • Dodavanje začina: Po želji, dodajte nasjeckani svježi peršin ili origano te kratko izmiksajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
  • Skladištenje: Prebacite umak u staklenku ili posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru do 7 dana.

Znate li ovo o bijelom luku?

Bijeli luk nije samo poznat po intenzivnom okusu, već i po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Bogat je alicinom – aktivnom tvari koja ima snažno antibakterijsko i protuupalno djelovanje. U kombinaciji s uljem i kiselinom (limun ili ocat), njegove karakteristike još se više naglašavaju, a u ovom kremastom sosu ne samo da obogaćuje okus, već i doprinosi vašem zdravlju!

                        </div>
                                            <div class= Čitaj dalje

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow